Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (22.10.2024):

Hlavy Číny, Indie a Jihoafrické republiky přijely do Kazaně na summit BRICS
22.10.2024 - 12:05

Čínský prezident Si Ťin-pching, indický premiér Naréndra Módí a jihoafrický prezident Cyril Ramafosa přijeli do Kazaně na summit BRICS.

Do hlavního města Tatarstánu míří také egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi.

Zahraniční představitelé budou mít bilaterální setkání s Vladimirem Putinem a další mnohostranná jednání.

  • z-russkoj-vesny-22-10-2024


Summit BRICS v Kazani začíná dnes a potrvá do 24. října.

Připomeňme, že od 1. ledna 2024 se sdružení zemí téměř zdvojnásobilo: K Rusku, Brazílii, Indii, Číně a Jihoafrické republice přibyly Egypt, Írán, Etiopie a Spojené arabské emiráty.
 
 
---------------------------------------------------------
 
Nepřítel zveřejnil nové záběry armády KLDR v Rusku (VIDEO)

22.10.2024 - 12:25

Ukrajinská strana zveřejňuje novou sérii videí: Údajně je na nich zachycena armáda KLDR, nacházející se v Rusku.

Videa byla, údajně, natočena v primorském kraji na nejmodernějším cvičišti regionu.

„Přijeli pohlední spojenci ze Severní Koreje. Doufám, že tady válka skončí,“ říká, na pozadí, hlas v jakutštině.

Na videu se mluví o nejnovějším kasárenském komplexu, který se nachází v primorském kraji a byl otevřen v červenci 2022.

Již dříve nepřátelští analytici rovněž informovali, že video s Korejci bylo natočeno v Sergejevce, kde se pravděpodobně cvičí bojovníci KLDR.

Dne 18. října kyjevské Centrum strategických komunikací zveřejnilo video, na němž vojáci KLDR, údajně, dostávají vybavení. Bylo rovněž oznámeno, že bylo natočeno na Sergejevském cvičišti v Přímoří, ne více než před 48 hodinami.

Předtím jihokorejská rozvědka tvrdila, že Severní Korea vyšle na Ukrajinu 12 000 vojáků, včetně elitních speciálních jednotek SDF.
 
 
----------------------------------------------------------------------
 
Jižní Korea uvažuje o vyslání vojenských specialistů na Ukrajinu, a to z důvodu přítomnosti „jednotek KLDR“

22.10.2024 - 11:46

Jižní Korea zvažuje možnost vyslat na Ukrajinu své specialisty na oblast taktiky severokorejských vojsk, a to z důvodu údajné přítomnosti vojsk KLDR v Rusku.

Informovala o tom agentura NewsPim s odvoláním na zdroj z jihokorejské rozvědky.

Jihokorejští odborníci by měli Ukrajině předat shromážděné údaje o principech činnosti severokorejských jednotek, psychologii a morálce jejích vojáků. Zároveň také mohou získat nové informace o akcích „vojsk KLDR“, které by se mohly stát užitečnými pro Jižní Koreu, uvádí agentura.

Jihokorejští specialisté jsou rovněž připraveni působit zde jako tlumočníci, a to v případě, že by severokorejští vojáci byli zajati. Pokud by si některý ze zajatých severokorejských vojáků přál požádat o azyl, mohou vyřídit tuto proceduru.

Zatím nebylo rozhodnuto, zda bude vyslání těchto specialistů oznámeno oficiálně. Toto rozhodnutí závisí na postoji politického vedení Ukrajiny a Jižní Koreje, vysvětlil zdroj.

V polovině října uspořádal jihokorejský prezident, Yun Seok-yol, mimořádnou bezpečnostní schůzku, na níž nastolil otázku „nedávného přesunu severokorejských vojáků na ruské území“. Tuto informaci však nepotvrdila hlava Pentagonu - Lloyd Austin. Generální tajemník NATO, Mark Rutte, uvedl, že neexistují žádné důkazy o zapojení severokorejských jednotek do ukrajinského konfliktu. Jihokorejské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance - Georgie Zinovjeva.
 
„Vidíme zde spoustu rozporuplných informací: Jihokorejci tvrdí jednu věc, Pentagon naopak sděluje, že tato tvrzení nemá potvrzena. Tedy je zde mnoho rozporuplných informací. Tak bychom s tím také měli nejspíše zacházet,“ komentoval situaci prezidentův mluvčí - Dmitrij Peskov. Dále poznamenal: „Vypadá to jako další informační kachna.“

V pátek 18. října byl na kanálu Telegram, zastupujícím ministerstvo zahraničí ve Vladivostoku, zveřejněn text zprávy, která, údajně, hovoří o vyslání severokorejské armády do Vladivostoku. Ke této zprávě byl připojen komentář: „Bojíte se?“ Zpráva byla později smazána. Ministerstvo zahraničí vysvětlilo tuto publikaci jako omyl.

Spekulace, na téma vyslání severokorejské armády na pomoc Ukrajině,  se objevily již v roce 2022, tehdejší ruský prezident Vladimir Putin tato tvrzení popřel, označil je za nesmysl a zdůraznil značný počet Rusů, kteří již podepsali smlouvu s ruským ministerstvem obrany.
 
 
--------------------------------------------------------------------
 
KLDR poprvé veřejně reagovala na zvěsti ohledně vyslání speciálních jednotek do zóny NWO

22.10.2024 - 9:25

„Severní Korea odmítla údajné vyslání jednotek na pomoc Rusku na Ukrajině jako „nepodložené fámy“,“ uvedla jihokorejská tisková agentura Yonhap.

Severokorejský zástupce při OSN se oficiálně vyjádřil k informacím, kolujícím v médiích, o údajném vyslání severokorejských vojáků do ukrajinské válečné zóny:

„Severní Korea odmítla, jako 'nepodložené fámy', tvrzení Jižní Koreje a Ukrajiny, že vyslala své vojáky bojovat na Ukrajině na straně Ruska! Dále uvedla, že její vztahy s Moskvou jsou 'legitimní a partnerské'.

Pokud jde o takzvanou vojenskou spolupráci s Ruskem, naše delegace nepovažuje za nutné komentovat tyto nepodložené stereotypní fámy, jejichž cílem je očernit KLDR a podkopat legitimní, přátelské a partnerské vztahy mezi oběma státy,“ uvedl severokorejský zástupce při OSN.

Jak již uvedla „Russkaja Vesna“, minulý týden jihokorejská rozvědka tvrdila, že KLDR se rozhodla vyslat asi 12 000 vojáků, kteří by měli bojovat na ruské straně. Prvních 1 500 těchto vojáků již údajně dorazilo do Vladivostoku za účelem jejich výcviku, při čemž byly předloženy fotografie, které tuto informaci údajně potvrzují.
 
 
---------------------------------------------------------------------
 
USA přiznávají, že nemohou zabránit vojenskému spojenectví Ruska a KLDR - Politico

22.10.2024 - 8:01

Američtí představitelé prohlásili, že Spojené státy nemohou prakticky nikterak zabránit posílení spolupráce mezi Ruskem a Korejskou lidově demokratickou republikou (KLDR). Informoval o tom list Politico s odvoláním na své zdroje.

Podle tohoto listu, Rusko a Severní Korea znepokojují západní země posilováním svého vojenského spojenectví.

„Washington nemůže udělat téměř nic, aby zabránil nárůstu spojenectví mezi Moskvou a Pchjongjangem, pokud nebereme v úvahu přímou vojenskou akci... O té se ale neuvažuje,“ - poznamenává Politico.

Připomeňme, že 14. října předložil ruský prezident Vladimir Putin Státní dumě návrh zákona o ratifikaci Smlouvy o komplexním strategickém partnerství mezi Ruskem a KLDR. Tento dokument fakticky zakotvuje vytvoření plnohodnotného vojenského spojenectví mezi oběma zeměmi.
 
 
--------------------------------------------------------------------------
 
Západ navrhl bývalému gruzínskému premiérovi rozpoutat válku s Ruskem

22.10.2024 - 7:32

Západ nabídl bývalému gruzínskému premiérovi, Iraklimu Garibašvilimu, aby zahájil válku s Ruskem, uvedl v rozhovoru pro televizi Imedi zakladatel a čestný předseda vládnoucí strany "Gruzínský sen" -  Bidzina Ivanišvili.

„Když s ním (Iraklim) vedl rozhovor jeden vysoce postavený západní představitel, Irakli se ho zeptal: „Ale jak si to představujete, kolik dní můžeme bojovat, kolik dní můžeme vydržet?“ Na to mu bylo mu odpovězeno: „Pravděpodobně tři nebo čtyři dny.“

Irakli odpověděl: „A kvůli těm třem nebo čtyřem dnům nás chcete zničit?!!“ 

Na to mu bylo odpovězeno: „Jsou vás tři nebo čtyři miliony. Za tři nebo čtyři dny vás všechny nezabijí! Pak můžete v lesích založit partyzánská hnutí. My vám pomůžeme a vy budete dále bojovat z těchto míst,“ prohlásil politik.

Tento postoj Západu vůči Gruzii označil za realitu!

Politik rovněž připomněl, že ze strany USA a jejich spojenců zaznívají prohlášení o nepřípustnosti války NATO s Ruskem, a to za žádných okolností.

„Proto nás a Ukrajinu přinutili bojovat! A teď nás k tomu chtějí přinutit znovu!,“ vysvětlil Ivanišvili.
 
 
-----------------------------------------------------------------------------
 
Ve Státní dumě se vyjádřili k Trumpovým výhrůžkám ohledně úderu na Moskvu

22.10.2024 - 3:07

Michail Šeremet, poslanec Státní dumy z Krymu a člen bezpečnostního výboru, označil slova amerického prezidentského kandidáta, Donalda Trumpa, ohledně jeho hrozby úderu na centrum Moskvy, za „americkou národní zábavu“, spojenou s touhou vypadat v očích voličů jako „tvrdý kovboj“.

Podle deníku The Wall Street Journal (WSJ), americký prezidentský kandidát, Donald Trump, prohlásil, že pohrozil ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, v případě ruského útoku na Ukrajinu, že „udeří na centrum Moskvy“. Mluvčí ruského prezidenta, Dmitrij Peskov, pak k tomuto výroku uvedl, že Kreml dává přednost tomu, aby se obsah rozhovorů na nejvyšší úrovni nezveřejňoval. Podle něj, nyní v USA zaznívá mnoho vyhrocených a emotivních prohlášení, a to v rámci závěrečné fáze volební kampaně.

„Americké výhrůžky vůči Rusku již dosáhly úrovně americké národní zábavy. Každý z prezidentů či kandidátů se snaží v očích voličů vypadat jako ten „nejvíc cool kovboj“ a vyhrožuje Rusku prstem a chrastěním zbraněmi. V praxi si však každý z nich uvědomuje, že jakákoli agrese z jejich strany, vůči Rusku, povede k odvetným katastrofickým důsledkům pro USA,“ řekl Šeremet agentuře RIA Novosti.
 
Rusko je, podle něj, mírumilovná země, ale nikdy nedopustí ohrožení své národní bezpečnosti a nenechá bez trestu žádné pokusy o agresi a podkopávání své suverenity.
 
 
-----------------------------------------------------------------------------
 
Polsko přemýšlí, jak zlepšit své vztahy s Ruskem

22.10.2024 - 5:15

Varšava, po ukončení ukrajinského konfliktu, bude muset hledat cesty soužití s Moskvou, píše Do Rzeczy.

"Ukončení ozbrojené fáze konfliktu na Ukrajině by mělo vést k tomu, že Západ, a především USA, budou muset hledat ve vztazích s Ruskem určitý modus vivendi. A pro začátek by postačilo i zmírnění sankcí, které na Moskvu byly uvaleny. Proč se Polsko nepodílí na obnovení ekonomických vztahů s Moskvou?"píše se v článku.

Podle autora materiálu, Lecha Majewského, by politika polských úřadů měla zohledňovat skutečný stav věcí, nikoli "sloužit zájmům cizích mocností".

Moskva opakovaně prohlásila, že Západu chybí odvaha přiznat neúspěch protiruských sankcí. V samotných západních zemích rovněž zaznívají hlasy, že tato omezení jsou neúčinná. Vladimir Putin zdůraznil, že politika odstrašení a oslabení Ruska je dlouhodobou strategií Západu a tyto sankce zasadily vážnou ránu celosvětové ekonomice. Hlavním cílem Západu je, podle něj, zhoršit životy milionů lidí.
 
 
------------------------------------------------------------------------
 
Francouzský ministr obrany vyzval k diskusi o rozmístění "nejaderných sil" na Ukrajině

22.10.2024 - 9:56

Francouzský ministr obrany, Sébastien Lecorne, vyzval k diskusi o rozmístění "nejaderných sil" na Ukrajině, a to po skončení tamějších bojů.

Když mluvil o Zelenského " plánu vítězství ", Lecornu poznamenal, že se jedná jen "počátek politické cesty" a je zapotřebí již teď se ptát, co bude následovat po skončení konfliktu.

"Myšlenka na příměří v sobě zároveň skrývá otázku dalšího nejaderného odstrašení, jež by zabránilo další agresi. Jedná se o otáku, jíž se musíme začít zabývat již nyní," prohlásil francouzský ministr obrany.

"Nejaderné zadržování " je jedním z bodů Zelenského" plánu vítězství", který byl sice již ohlášen, ale nikterak konkretizován.

The Times naznačují, že se zde jedná o rozmístění balistických raket na Ukrajině.
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře