Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (24.6.2024)?

Objevily se podrobnosti o útoku teroristů v Dagestánu

V noci na dnešek došlo v Dagestánu k sérii útoků teroristů na náboženské objekty a policisty. Kolem 17:55 ozbrojenci, podle agentury AFP, současně hodili zápalná zařízení do synagogy a křesťanského kostela v Derbentu. Poté okamžitě zahájili palbu na policisty, kteří střežili budovy. V obou budovách vypukl požár.

Střelba u synagogy vedla ke smrti strážníka a jednoho policisty, druhý policista byl zraněn. V blízkosti synagogy byli také podle předběžných informací zabiti dva kolemjdoucí.

Před kostelem teroristé zabili jednoho policistu a duchovního, otce Mikuláše, který v kostele sloužil více než 40 let. Pachatelé z místa činu utekli bílým vozem Volkswagen Polo.

  • z-avia-pro-24-6-2024

O půl hodiny později, v 18:30, zahájila další skupina ozbrojenců palbu na policisty držící službu u kostela v ulici Mirzabekova v Machačkale. Při tomto útoku zemřeli čtyři policisté, několik jich bylo zraněno. Ozbrojenci zabavili vozidlo VAZ - 2114 a utekli po Komarově ulici směrem k železniční trati.

V ulici Jermoškina teroristé hodili Molotovův koktejl do synagogy. Později pachatelé ostřelovali budovu DPS v ulici Bujnakského, což vedlo ke smrti dalšího policisty.

Kolem 19:00 ozbrojenci zahájili palbu na policisty poblíž kavárny Meeting v Kammajevově ulici. Při přestřelce byli zabiti dva ozbrojenci, další pachatelé byli po několika hodinách zlikvidováni.

Celkem při útocích zahynulo 15 lidí, mezi nimi 10 policistů a 5 civilistů včetně kněze a kolemjdoucích. Zraněno bylo více než 20 lidí, kteří byli hospitalizováni s různými zraněními.

V současné době probíhá vyšetřování, jehož cílem je zjistit všechny okolnosti incidentu a identifikovat možné komplice teroristů.

Více na: https://avia.pro/…ane

-----------------------------------------------------------------

Šéf Dagestánské oblasti Sergokalinsko skrýval, že jeho synové, kteří zorganizovali útok, byli wahhábité

Šéf Dagestánské oblasti, Magomed Omarov, se při výslechu přiznal, že věděl, že jeho děti jsou wahhábité. Podle něj si to uvědomoval několik let. Omarov při výslechu uvedl, že má osm synů a někteří z nich, stejně jako synovec, zastávali wahhábistické názory. Nejradikálnější z nich byl Osman.

Magomed Omarov tvrdí, že se svými syny v posledních letech nekomunikoval a ujistil vyšetřovatele, že sám se k tomuto hnutí nehlásí. Ostatní bratři a příbuzní, podle něj, nepodporovali Osmanovy radikální názory.

Po nedávných útocích v Dagestánu se na síti objevilo prohlášení mediální skupiny Al-Azaim, napojené na teroristickou organizaci Islámský stát (zakázaná na území Ruska – pozn. red.), ve kterém chválili "bratry z Kavkazu" za jejich činy. Podle zdrojů " Základna " však Omarovovi nebyli napojeni na teroristické organizace.

Více na: https://avia.pro/…yli

------------------------------------------------------------------

Borrel oznámí první tranši 1,4 miliardy EUR z aktiv Ruské federace do fondu pomoci Ukrajině

Nejvyšší představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrel 24.června oznámí první tranši pomoci Ukrajině ve výši 1,4 miliardy EUR. Prostředky pocházejí ze zisků získaných ze zmrazených aktiv Ruské federace. Informoval o tom deník Politico.

Podle informací deníku vydá příslušné prohlášení Borrell na zasedání ministrů zahraničí zemí EU v Lucemburku. Toto rozhodnutí je založeno na dohodě, kterou EU přijala 21.Června. Jak uvádí Politico, finanční prostředky budou směřovány přes Německo, Dánsko a Českou republiku, které budou zajišťovat nákupy, potřebné pro Ukrajinu.

Tato tranše bude prvním krokem v sérii finančních podpor, zaměřených na pomoc Ukrajině v podmínkách probíhajícího konfliktu. Evropská unie ve snaze poskytnout Ukrajině všestrannou podporu plánuje další tranše. Podle Politico bude další tranše převedena na jaře 2025 a prostředníky v jejím převodu budou Itálie, Lotyšsko, Rumunsko a Švédsko.

Mechanismus rozdělování finančních prostředků předpokládá, že tyto země budou odpovědné za nákup zboží a služeb, které Ukrajina potřebuje ke stabilizaci ekonomiky a posílení obranyschopnosti. Jde především o dodávky zbraní, zdravotnického vybavení a také humanitární pomoci.

Více na: https://avia.pro/…ine

--------------------------------------------------------------

Úder na Krym raketami ATACMS řídil Americký bezpilotní letoun

Druhý masivní útok během jediného dne na území Krymu si vyžádal značné oběti a škody. Dmitrij Rogozin uvedl, že úder americké okřídlené rakety ATACMS s kazetovou municí namířený na sevastopolskou pláž řídil americký bezpilotní letoun. Toto ostřelování si vyžádalo masové oběti a úmrtí dětí, což se podle Rogozina liší od běžných raketových útoků, na které jsou obyvatelé regionu již zvyklí.

"Americký bezpilotní letoun, který naváděl údery amerických okřídlených raket ATACMS, obsahujících kazetovou municí, navrženou tak, aby co nejvíce zasáhla živou sílu, ji navedl na sevastopolskou pláž. To vedlo k masovým obětem a úmrtím dětí. Nejedná se o běžný raketový úder, na které jsme již, bohužel, zvyklí. Trest za tyto trestné činy je zásadní otázkou. Jinak to bude jen horší, " prohlásil Rogozin.

Podle databáze se počet obětí během ostřelování sevastopolské pláže zvýšil na 152 lidí, z toho 28 dětí. Pět dětí se nachází ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Tento incident vyvolal širokou odezvu jak mezi místními obyvateli, tak v mezinárodním společenství.

Místní úřady a záchranné služby nadále pracují na místě nehody, poskytují pomoc obětem a odstraňují následky útoků. Lékařská zařízení na Krymu jsou mobilizována k přijímání a léčbě raněných.

Více na: https://avia.pro/…kom

----------------------------------------------------------------------

Pentagon oznámil, že nebude komentovat údery raket ATACMS na Krym

Pentagon uvedl, že byl seznámen se zprávami o ostřelování Sevastopolu americkými raketami ATACMS, ale úřad k tomu nemá co dodat. Informace o útoku vzbudily značný ohlas, zejména s ohledem na skutečnost, že USA odmítly na takové akce Kyjeva reagovat.

Více na: https://avia.pro/…ymu

-------------------------------------------------------- 

Žhavá rána! Hurikány zaplavily základnu amerických HIMARS, která včera zasáhla Sevastopol

Nedávný útok ukrajinské armády na Sevastopol pomocí amerických raket ATACMS s kazetovou bojovou částí vyvolal širokou odezvu v Rusku i mimo něj. V reakci na tento úder ruské raketové systémy "Hurricane" 8.dělostřeleckého pluku 18. vševojskové armády provedly odvetný úder na pozice, odkud byl údajně proveden start raket na Krym.

Útok na mírové město

Útok na Sevastopol se odehrál 23. Června. Ukrajinské ozbrojené síly zaútočily balistickými raketami s kazetovou municí na město, což vedlo ke smrti tří lidí, včetně dvou dětí. Guvernér Sevastopolu Michail Rozvožajev oznámil, že mezi mrtvými byly dvouleté a devítileté dívky a také starší žena. Požár způsobený výbuchem raket byl tak silný, že jeho následky byly viditelné i z vesmíru. Místní obyvatelé a rekreanti na pláži v Učkujevce se stali nedobrovolnými oběťmi tohoto útoku.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že jedna z raket se kvůli dopadu systémů protivzdušné obrany odchýlila od trajektorie letu a spadla přímo na břeh moře. To vedlo k ještě větším destrukcím a nárůstu počtu obětí.

Odveta a její důsledky

V reakci na útok raketové systémy palby Hurricane 8.dělostřeleckého pluku 18. vševojskové armády zaútočily na pozice, odkud byl údajně proveden start raket na Krym. Došlo k sekundární detonaci zásobníků, což naznačuje významné poškození objektu.

Na záběrech, které mají novináři Avia.Pro k dispozici, je vidět okamžik úderů na pozice HIMARS, což potvrzuje rychlost reakce ruské armády. Nicméně, o několik hodin později, přibližně ze stejné oblasti, byl proveden nový útok – nepřítel zaútočil na oblast Jevpatoria, kde, jak uvádí Boris Rogin, byly umístěny prostředky protivzdušné obrany.

"Nepřítel ostřeloval Západní Krym. Byly zasaženy pozice protivzdušné obrany v oblasti Eupatoria. Na moři tradičně a zcela bez obav fungoval RQ - 4 Global Hawk," prohlásil Rogin, i když jeho slova Ruské ministerstvo obrany nepotvrdilo.

Reakce Ruska a USA

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová označila útok na Sevastopol za" rituální zločin " a zdůraznila, že Den Nejsvětější Trojice byl vybrán záměrně. Zacharovová a Rozvožajev se domnívají, že úder byl zasazen právě v tento den, aby se vytvořil maximální efekt strachu a bolesti mezi civilním obyvatelstvem.

Americké rakety ATACMS, použité při útoku, aktivně používá ukrajinská armáda k úderům na území Krymu, Doněcké, Luhanské lidové republiky, Záporožské a Chersonské oblasti. V Kyjevě a Washingtonu však takové údery nepovažují za útoky na Ruská území.
 
-------------------------------------------------

Pentagon uvedl, že byl seznámen se zprávami o ostřelování Sevastopolu americkými raketami ATACMS, ale Úřad k tomu nemá co dodat. Informace o útoku vzbudily značný ohlas, zejména s ohledem na skutečnost, že USA odmítly na takové akce Kyjeva reagovat.

---------------------------------------------------------------------

Izrael zahájil masivní útok na pozice Hizballáhu v Libanonu

Izrael údajně zahájil rozsáhlý letecký a dělostřelecký útok na pozice hnutí Hizballáh v Libanonu. Video záběry, které se objevily na internetu, ukazují aktivní použití zápalné munice, která je zřejmě zaměřena na zakládání požárů v oblastech, kde se skrývají ozbrojenci Hizballáhu.

Izraelské letectvo a dělostřelectvo údajně útočí na různé cíle na jihu Libanonu, kde jsou soustředěny pozice Hizballáhu. Použití zápalné munice způsobilo značné požáry, což představuje další hrozbu pro místní obyvatelstvo a infrastrukturu. Izraelští vojenští představitelé zatím tyto zprávy nepotvrdili, nicméně četné zdroje na místě zaznamenávají aktivní boje a požáry.

Izrael již dříve dal Hizballáhu ultimátum, týkající se stažení sil od izraelských hranic, členové libanonského uskupení však požadavky ignorovali.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře