Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (12.8.2024):

Úder v jaderné elektrárně Záporoží: Po útoku ukrajinských ozbrojených sil zcela vyhořela chladicí věž
 
V důsledku útoku bezpilotních prostředků ukrajinských ozbrojených sil (AFU) byla poškozena chladicí věž Záporožské jaderné elektrárny (ZNPP). Navzdory požáru nehrozí zřícení konstrukcí, uvedla mluvčí stanice Evgenia Yashina v komentáři pro TASS.

Útok dronu způsobil požár v jedné z chladicích věží, která slouží k chlazení reaktorů elektrárny. Díky rychlé reakci personálu a hasicích systémů se však podařilo požár lokalizovat.

  • z-avia-pro-12-8-2024


Podle Evgenie Yashiny je v tuto chvíli situace na stanici pod kontrolou. Všechny klíčové systémy fungují normálně a není ohrožena bezpečnost stanice, ani jejího personálu. Specialisté již provedli předběžné vyhodnocení škod.

---------------------------------------------------------------
Boje v Kurské oblasti: Ukrajinské ozbrojené síly udeřily na klíčový most

Ozbrojené síly Ukrajiny (AFU) provedly raketový útok na most přes řeku Seim v Gluškovu v Kurské oblasti. Účelem útoku bylo, podle vojenských expertů, narušit zásobování ruské skupiny vojsk, operující v této oblasti. Navzdory pokusu nepřítele odříznout toto důležité spojení, však most nebyl vážně poškozen.

K incidentu došlo na pozadí pokračujících bojů a zhoršení situace v pohraničních oblastech. Most přes Seimas hraje klíčovou roli v logistice a zásobování ruských jednotek, takže jeho zničení by mohlo výrazně zkomplikovat vojenské operace v regionu.

Naštěstí, jak je vidět na videích, která se objevila online, mostovka neutrpěla vážnější škody. To umožnilo zachovat dopravní spojení a pokračovat v pohybu přes most, což je nesmírně důležité pro zachování zásobování a manévrovatelnosti ruských jednotek.

---------------------------------------------------------------
Boje v Kurské oblasti: Ruský generál kritizoval obranu hranic

Zástupce Státní dumy ze strany Jednotné Rusko, generál Andrej Gurulev, vyjádřil vážné obavy z organizace obrany kurské oblasti, zejména ve světle nedávných událostí na hranicích. Příprava místních minových polí, podle něj, proběhla bez jejich následného palebného pokrytí, což výrazně snížilo jejich účinnost. Generál se podivil: kdo a jak toto naplánoval, proč nebyly brány v úvahu tak důležité detaily?

Gurulev poznamenal, že v současných podmínkách není možné plánovat tak závažné operace bez řádné analýzy a zvážení všech faktorů. Vyjádřil pochybnosti, že velení nevědělo o soustředění nepřátelských jednotek u hranic. Pokud existovaly prvotní údaje o pohybu nepřítele, pak bylo, podle jeho názoru, nutné předem přemýšlet o možných scénářích dalšího vývoje událostí a přijmout za tím účelem vhodná opatření.

„Byl jsem v kurské oblasti, viděl jsem, jak byla rozmístěna minová pole, ale bez palebného pokrytí to nemělo žádný význam. Kdo to plánoval? Koho to napadlo? To je vážné! Nevěřím, že nevěděli o koncentraci nepřátelských jednotek! Pokud existují počáteční údaje o nepříteli, pak musíme také přemýšlet o tom, co bude následovat,“ uvedl Gurulev.

Generál kritizoval zejména nedostatečné vybavení a připravenost skupiny, chránící státní hranici. Zdůraznil, že tato skupina nedisponuje vlastními průzkumnými prostředky a vše potřebné má zajištěno až mezi posledními.  Podle Guruleva jde o závažnou chybnou kalkulaci v organizaci tamější obrany.

Boje v Kurské oblasti trvají již týden. Nepřítel stále udržuje u ruských hranic  početnou vojenskou sílu.

-------------------------------------------------------------------------------
Rusko vědělo o chystaném útoku ukrajinských ozbrojených sil na kurskou oblast

Podle informací, zveřejněných agenturou Bloomberg, ruská rozvědka předem věděla o přípravě vojenské operace v kurské oblasti, ale tyto informace byly ignorovány. Zdroje tvrdí, že důležité informace, týkající se ohrožení bezpečnosti regionu, nebyly předány velení, což mohlo hrát významnou roli v následných událostech.

Žádné podrobnosti k této záležitosti zatím nebyly poskytnuty, nicméně boje v kurské oblasti pokračují. Ukrajinské ozbrojené síly se nepřestávají snažit proniknout na ruské území, i když je zřejmým. že v tuto chvíli je postup ukrajinských jednotek zastaven.

Ruská strana zatím informaci Bloombergu nekomentovala.

---------------------------------------------------------------------
Boje v Kurské oblasti: Ruské jednotky osvobodily vesnici Snagost

Podle válečného zpravodaje, Jurije Kotenoka, ruské jednotky úspěšně osvobodily vesnici Snagost, ležící v korenevském okrese kurské oblasti. Po urputných bojích byly ukrajinské vojenské jednotky nuceny ustoupit a opustit své pozice. Operace na osvobození vesnice skončila vítězstvím ruských sil, kterým se podařilo vyřadit nepřítele a obnovit kontrolu nad tímto územím.

Snagost, ležící v těsné blízkosti rusko-ukrajinských hranic, se v posledních dnech stal dějištěm intenzivních bojů. Ukrajinská armáda se pokusila ukotvit se na tomto území, ale pod tlakem ruských jednotek byla nucena ustoupit .

--------------------------------------------------------------------
Boje v Kurské oblasti: Kolony obrněných vozidel ukrajinských ozbrojených sil se pohybují směrem k ruským hranicím

Reportéři BBC byli svědky mohutného pohybu ukrajinských obrněných transportérů a tanků, a to v sumské oblasti, která se nachází na hranici s ruskou kurskou oblastí. Pozorovatelé zaznamenávají nepřetržitý proud obrněných vozidel, směřujících k ruskému území, což svědčí o zvýšení aktivity ukrajinských ozbrojených sil v tomto sektoru fronty.

Podle novinářů byly na kolonách ukrajinských obrněných vozidel vidět bílé trojúhelníkové znaky. Tyto symboly mají pravděpodobně odlišit jednotlivé jednotky, aby se tak předešlo riziku „přátelské palby“ a zvýšila se operační bojová efektivita. 

Mezitím se v médiích objevily letecké snímky, potvrzující, že ukrajinské tanky jsou již zapojeny do aktivních bojů na ruském území.

---------------------------------------------------------------------
Útok ukrajinských ozbrojených sil na Kursk: Nepřítel přešel na novou taktiku boje

Situace v kurské oblasti nadále zůstává obtížnou, a to i přes kontrolu ruských sil nad obydlenými oblastmi. Podle Telegramového kanálu, „Archangel Spetsnaz“, v regionu nadále působí nepřátelské sabotážní a průzkumné skupiny (DRG), což představuje hrozbu pro bezpečnost místního obyvatelstva.

Ve vesnici Korenevo, která zůstává pod kontrolou ruské armády, panuje relativní klid, nicméně na okraji vesnice nadále operují sabotážní skupiny ukrajinských ozbrojených sil. Zároveň byly zaznamenány nepřátelské pohyby ve směru na Tetkinské, i když prozatím nebyly pozorovány žádné pokusy proniknout hluběji na ruské území.

Celkovou situaci komplikují dezinformace, šířené na sociálních sítích. Tato kampaň je zaměřena na vyvolání paniky mezi místním obyvatelstvem a dezorganizaci obranného úsilí.

V oblasti Martynovka došlo, podle „Archangel Spetsnaz“, ke střetům, během nichž se ukrajinské síly pokusily zaútočit na pozice ruských jednotek. Přestože byl útok odražen, situace zůstává nestabilní a hrozba dalších bojů přetrvává.

Zvláště znepokojivé jsou zprávy, že nepřátelské sabotážní skupiny záměrně útočí na civilní vozidla. Tyto akce naznačují, že ukrajinské síly se snaží vystupňovat chaos a podkopat morálku místního obyvatelstva, což by mohlo vést ke zvýšení počtu civilních obětí.

------------------------------------------------------------------
Hizballáh zahájil raketové útoky na Izrael

Libanonská šíitská skupina Hizballáh oznámila silný raketový útok na velitelství 146. divize izraelských obranných sil, které se nachází v oblasti Yanukh Jat, nedaleko města Nahariya. Podle představitelů Hizballáhu byl zásah proveden za použití značného počtu raket, což svědčí o závažnosti útoku a připravenosti této organizace eskalovat konflikt s Izraelem.

K útoku došlo v době, kdy napětí podél hranice mezi Libanonem a Izraelem nadále eskaluje. Hizballáh, který opakovaně vyhrožoval Izraeli, považuje tuto akci za reakci na akce izraelské armády v tomto regionu a vyzývá k dalšímu odporu. Zástupci skupiny říkají, že podobné útoky budou pokračovat, pokud izraelská armáda nezastaví své operace v pohraničních oblastech.

Izraelské úřady se k incidentu zatím oficiálně nevyjádřily.
 
-----------------------------------------------------
Výběr a překlad Zdeněk Bálek
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře