Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (14.8.2024):

Německo vydalo zatykač na Vladimira Z., podezřelého z vyhození Nord Stream do povětří

Německá generální prokuratura vydala zatykač na ukrajinského instruktora potápění Vladimira Z., který je podezřelý z účasti na explozích plynovodu Nord Stream. Informovaly o tom německé listy Süddeutsche Zeitung, Die Zeit a televizní kanál ARD, které provedly společné vyšetřování.

Podle informací médií mohl být Vladimir Z., spolu se dvěma komplici,  jedním z účastníků operace, kteří připevnili výbušniny na potrubí. Jeho komplicové již opustili německé území.

  • z-avia-pro-14-8-2024

Podle výsledků vyšetřování se osoby, zapojené do tohoto případu, podílely na sabotáži plynovodu Nord Stream. K té došlo v září 2022 a nadále se jedná o jeden z největších útoků na evropskou energetickou infrastrukturu. Exploze způsobily na potrubí vážné škody, což vedlo k přerušení dodávek plynu a prohloubilo evropskou energetickou krizi.

 
---------------------------------------------------------------------
 
Polské stíhačky nacvičovaly úder na Kaliningradskou oblast

Podle Telegramového kanálu, „Fighterbomber“, provedla, před několika hodinami, polská vojenská letadla cvičení, simulující útok na kaliningradskou oblast. Polské letouny, během cvičení, provedly šest simulovaných útoku, kdy se vždy na poslední chvíli, ve vzdálenosti 40-ti kilometrů od ruské hranice, otočily.

Tyto aktivity polského letectva vyvolaly na ruské straně znepokojení a ruské síly byly uvedeny do nejvyšší bojové pohotovosti. Cvičení, prováděné v těsné blízkosti kaliningradské oblasti, lze pokládat za demonstraci síly a testování ruské odezvy.

Zvláštní oblast Kaliningrad, která je strategicky významnou ruskou enklávou, nacházející se poblíže Baltského moře, se vždy nacházela pod bedlivou pozorností zemí NATO. Napětí v tomto regionu v poslední době vzrostlo a akce polského letectva mohou naznačovat snahu o jeho další eskalaci ze strany Západu.
 
 
-------------------------------------------------------------
 
Lukašenko nařídil předání vojenské techniky ruské armádě

Běloruský prezident, Alexandr Lukašenko, nařídil předání části vojenské techniky, patřící běloruským ozbrojeným silám, ruské armádě. Informoval o tom běloruský zdroj Belnovosti s odvoláním na zdroj z ministerstva obrany.

Podle zdroje bylo rozhodnutí o přesunu vojenské techniky realizováno na základě žádosti ruské strany. Ruská strana tuto informaci zatím nekomentovala.

Přesun vojenské techniky z Běloruska do Ruska naznačuje další posílení vojenské spolupráce mezi oběma zeměmi. Tento krok také upozorňuje na rostoucí tlak, kterému jsou vystaveny ruské ozbrojené síly, a to především v důsledku pokračujících frontových bojů.

Podrobnosti o tom, jaké typy zbraní a v jakých objemech byly poskytnuty, zatím nebyly zveřejněny.

 
---------------------------------------------------------------------------
 
Rozsáhlý ukrajinský útok na Rusko: během noci sestřeleno 117 dronů

Ruské ministerstvo obrany oznámilo úspěšnou neutralizaci 117 bezpilotních letounů a čtyř taktických raket, útočících během minulé noci na různé regiony země. Podle ministerstva byl tento incident jedním z největších útoků dronů na ruském území za poslední dobu.

Podle oficiálních informací byl největší počet dronů - sedmatřicet - sestřelen nad oblastí Kursk, kde byly také zničeny všechny čtyři taktické rakety, namířené na ruské cíle. Oblast Kursk je nadále jedním z klíčových bodů konfrontace a takto masivní útok naznačuje pokračující tlak na tuto oblast.

Dalších třicet sedm dronů bylo sestřeleno ve voroněžské oblasti, která rovněž čelila intenzivním leteckým útokům. V oblasti Belgorod bylo zaznamenáno 17 sestřelených dronů, což naznačuje rozsah a koordinaci nepřátelských akcí.

Kromě toho bylo neutralizováno jedenáct dronů nad územím Nižnij Novgorod, devět nad volgogradskou oblastí, tři nad brjanskou oblastí, dva nad orjolskou oblastí a jeden nad rostovskou oblastí. To vykresluje geografickou šíři těchto  útoků a zaměřování se na různé regiony země, což vyžaduje vysokou úroveň připravenosti a koordinace sil protivzdušné obrany.

 
---------------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda provedla rozsáhlý průlom v Pokrovském směru

V Pokrovském směru ruské jednotky nadále navazují na své úspěchy, dosažené během nedávných vojenských operací. Před pár dny ruské ministerstvo obrany oznámilo výrazný pokrok v tomto sektoru fronty a nyní tyto údaje potvrzují i ​​nepřátelské zdroje.

Ruská armáda byla, dle informací, schopna postoupit na frontovém úseku širokém až 8,3 kilometru, a to a do hloubky 2,4 kilometru. V důsledku těchto akcí se důležité osady dostaly pod kontrolu ozbrojených sil RF: Ivanovka, Lisičnoje a Sviridonovka. Tento postup představuje důležitý krok k posílení ruských pozic v této oblasti.

V jihovýchodní části obce Grodovka navíc aktuálně probíhají urputné boje. Tato osada je strategicky důležitým bodem a její kontrola může mít významný vliv na další průběh nepřátelských akcí v tomto regionu. Převzetí kontroly nad Grodovkou umožní ruským silám zlepšit své frontové postavení a vytvořit předpoklady pro další ofenzívu.
 
 
--------------------------------------------------------------------------
 
Ruská válečná loď se tiše přiblížila ke břehům Spojených států

Hlídkové plavidlo americké pobřežní stráže, na své rutinní hlídce v oblasti Aleutských ostrovů na Aljašce, objevilo ruskou válečnou loď, nacházející se sice v mezinárodních vodách, ale ve výhradní ekonomické zóně USA. Informoval o tom Zerohedge s odvoláním na představitele amerických ozbrojených sil.

Posádka hlídkové lodi Alex Haley v pondělí zahlédla ruské plavidlo asi 30 mil (48 kilometrů) jihovýchodně od průlivu Amukta, uvádí se v prohlášení americké pobřežní stráže. Plavidlo zpozoroval i vrtulník ze základny pobřežní stráže v Kodiaku.

Ruská loď se pohybovala v mezinárodních vodách, ale byla uvnitř výlučné ekonomické zóny USA. Ta sahá 200 námořních mil (370 kilometrů) od pobřeží USA, uvádí se v prohlášení. Posádka americké lodi přitom nepřišla do kontaktu s ruskou lodí, ale sledovala ji, jak se pohybuje směrem na východ.

"Reagovali jsme na její přítomnost, abychom zajistili, že v námořní oblasti kolem Aljašky nebudou ohroženy zájmy USA," řekl velitel Alex Haley, Stephen Baldowski.

 
------------------------------------------------------------------------
 
Boje v Kurské oblasti: Útoky ukrajinských ozbrojených sil pokračují - Plechovo se dostalo pod kontrolu ukrajinských ozbrojených sil

Analytik, Michail Zvinčuk, informuje o probíhajících bojích v kurském směru, kde ukrajinské ozbrojené síly, prostřednictvím obrněné techniky, útočí hned na několika frontových směrech. Ukrajinští vojáci se snaží vytlačit ruské jednotky z jejich pozic, ruská armáda však aktivně omezuje nepřátelské aktivity a útočí na koncentrace nepřátelských obrněných vozidel. Do kurské oblasti zároveň přicházejí posily, které mají posílit místní obranu.

Podle Zvinchuka zůstává situace v okrese koreněvskyj napjatá, zejména v oblasti osad Snagost, Koreněvo a Tolpinsky. Snagost, dříve vyčištěný ruskými jednotkami, se opět stal bitevní arénou. Ruské dělostřelectvo pokračuje v úderech na pozice ukrajinských ozbrojených sil a snaží se zmírnit jejich tlak. K večeru se objevily informace o novém útoku ukrajinských sil na ruské pozice u Koreněva, což potvrzuje přetrvávající napětí v této oblasti.

V oblasti osad Obšij Kolodez a Kaučuk zůstává situace nejasná, a to z důvodu omezených informací. Nejsou žádné zprávy o vstupu ukrajinských jednotek do těchto osad, což naznačuje, že zůstávají pod kontrolou ruských jednotek.

V okrese Sudžanskij se ukrajinské ozbrojené síly rovněž pokoušejí rozšířit zónu své kontroly, a to za využití mobilních obrněných skupin. Ukrajinské formace nadále používají taktiku rychlých útoků za pomoci obrněných vozidel, snaží se proniknout hlouběji na ruské území. V Sudže došlo k požáru, v jehož důsledku byla vážně poškozena budova Sudžanské zemědělské školy. O tom, kdo nyní ovládá Martynovku, zatím nejsou žádné informace.

Zvichnuk poznamenává, že během večera se objevily zprávy, že ukrajinské formace získaly pod svou kontrolu vesnici Plechovo. Pokud byla dříve v této oblasti zaznamenána pouze nepřátelská obrněná vozidla, nové video materiály potvrzují přítomnost ukrajinské pěchoty, a to na centrální ulici v Plechově. To svědčí o výrazném postupu ukrajinských ozbrojených sil v této oblasti.

V Belovském okrese pokračují čistky v okolí osad Girya a Ozerki, kde byla den předtím poražena ukrajinská obrněná skupina. Ruské jednotky potvrzují pevnou kontrolu nad okolní oblastí, což dokladují zprávy ruských médií, natočené na místě včerejší bitvy.

 
----------------------------------------------------------------
 
Boje v Kurské oblasti: Do obce Russkoje Porečnoje vstoupila obrněná vozidla ukrajinských ozbrojených sil

V kurské oblasti pokračují Intenzivní boje. Zejména v oblasti osad Russkoje Porečnoje a Martynovka. Podle informací, zveřejněných na Telegramovém kanálu „Dva majoři“, byla ráno v Rusském Porečném spatřena nepřátelská obrněná bojová vozidla, což naznačuje pokračující útoky ukrajinských sil v tomto směru.

Mimořádně napjatá zůstává i situace v Martynovce. Dopoledne zde pokračovaly urputné boje, při kterých skupina ruských stíhačů, zvaná „Aida“, zničila několik nepřátelských obrněných vozidel. I přes značné ztráty se ukrajinské síly nadále snaží prolomit ruskou obranu, což opět potvrzuje důležitost tohoto frontového úseku, a to pro obě strany konfliktu.

 
-------------------------------------------------------
 
Boje v Kurské oblasti: Pět vojáků čečenských speciálních jednotek „Achmat“ bylo zajato ukrajinskými ozbrojenými silami

Velitel čečenských speciálních jednotek „Achmat“, Apti Alaudinov, potvrdil, že během bojů bylo pět vojáků jeho jednotky zajato ukrajinskou armádou. Alaudinov to oznámil ve videozprávě, zveřejněné na jeho Telegramovém kanálu. Mezi zajatými jsou, podle něj, tři střelci a dva spojaři. Došlo k tomu v důsledku nerovného boje.

Alaudinov poznamenal, že jednotka Achmat si je vědoma toho, že ukrajinské síly zajaly tyto bojovníky. Velitel zdůraznil, že i přes uznání této skutečnosti vyzývá, aby nebyly zveličovány úspěchy ukrajinské armády a nepodléhalo se provokacím. Zároveň Alaudinov vyjádřil přesvědčení, že bojovníci Achmat si nadále zachovají svého bojového ducha. Poznamenal, že oddíl nadále plní své frontové úkoly.

 
------------------------------------------------------
 
V Burkině Faso zaútočili ozbrojenci na velký vojenský konvoj

S tím, jak se objevují další informace o útoku na velký vojenský konvoj v Burkině Faso, a to z  8. srpna, se tato událost jeví stále více alarmující. Podle údajů ze zdroje Wamaps zaútočila skupina JNIM (Jamaat Nusrat al-Islam wa-l-Muslimin, v Rusku prohlášena za teroristickou a zakázána – pozn. red.), čítající několik stovek osob, na konvoj 150 nákladních vozidel  a vojáků ozbrojených sil Burkiny Faso.

Uvádí se, že v důsledku tohoto útoku byl konvoj částečně zničen. Podle neověřených údajů činily ztráty mezi vojáky Burkiny Faso více než 140 osob. Zároveň bylo i oznámeno zabití asi 90 bojovníků JNIM. Pokud se tato čísla potvrdí, naznačují rozsah a brutalitu bojů, které se v této oblasti odehrály.

 
-------------------------------------------------
 
Boje v Kurské oblasti: Ruská armáda se zmocnila amerického obrněného transportéru M1126 Stryker

Během probíhajících bojů se ruské armádě poprvé podařilo zmocnit se amerického obrněného transportéru M1126 Stryker, dříve využívaného ukrajinskými ozbrojenými silami. Záběry trofeje představil slavný novinář a televizní moderátor - Vladimir Solovjov. Video ukazuje, jak ruští vojáci táhnou ukořistěný obrněný transportér.

Tato událost představuje významný moment v kontextu probíhajícího konfliktu, neboť M1126 Stryker je jedním z pokročilých obrněných vozidel, která byla poskytnuta Ukrajině jejími západními spojenci. Ukořistění tak významné trofeje má nejen symbolickou hodnotu, ale také může ruské armádě poskytnout cenná data o přednostech a slabinách tohoto obrněného transportéru.

M1126 Stryker je moderním kolovým bojové vozidlem pěchoty, široce využívaným americkou armádou a jejími spojenci. Vyznačuje se vysokou mobilitou, silnou pancéřovou ochranou a schopností operovat v různých bojových podmínkách. Přesun těchto obrněných transportérů na Ukrajinu byl vnímán jako posílení jejích obranných schopností. Ukořistění jednoho z nich ruskými jednotkami však zpochybňuje efektivitu použití této zbraně v současných podmínkách konfliktu.

Подробнее на: https://avia.pro/…ker
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře