Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (2.9.2024):

V Sumské oblasti byly zničeny tři odpalovací zařízení RSZO HIMARS

Ruské ministerstvo obrany informovalo o úspěšném úderu na maskované pozice ukrajinských raketových systémů salvové palby (RSZO) "HIMARS", a to v Sumské oblasti. V důsledku útoku provedeného v oblasti Osojevka a Glybnoje byly zničeny tři odpalovací zařízení, doprovodná vozidla a více než 30 ukrajinských vojáků.

Na záběrech, prezentovaných ruským vojenským úřadem, je vidět, jak ruské síly útočí na pozice, kde byly maskovány instalace "HIMARS". Tyto systémy používaly ukrajinské jednotky k provádění dělostřeleckých úderů na pozice ruských vojsk i na strategické objekty.

  • z-avia-pro-2-9-2024

Zničení těchto zařízení a doprovodné techniky je významným zásahem do bojových schopností ukrajinské armády.

Více na: https://avia.pro/…ars

------------------------------------------------------------

Ruské jednotky vstoupily do Prečistovky a připravují se obklíčit Ugledar

Na ugledarském směru ruské ozbrojené síly upevnily své pozice, a to vstupem do osady Prečistovka. Tento krok je považován za důležitou etapu případného obklíčení Ugledaru. Ty by se mohla stát klíčovým prvkem v plánech na další ofenzivu ruských vojsk v této oblasti.

Ruské síly se v posledních dnech aktivně pokoušely prorazit obranu ukrajinských jednotek v oblasti Vodňanovo. Prečistovka představuje v tomto úsilí významný úspěch. Odborníci poukazují na to, že postup v tomto směru může být předzvěstí rozsáhlé operace v okolí Ugledaru. To by mohlo, pro ukrajinskou obranu tohoto frontového úseku, představovat závažné problémy.

Situace se zde ukrajinské straně zkomplikovala ještě tím, že obranné linie zde byly oslabeny přesunem řady jednotek pod Doněck. To bylo provedeno z důvodu stabilizace fronty, která se po nedávných ruských útocích ocitla v ohrožení. V důsledku toho jsou síly, které zůstávají v okolí Ugledaru, nuceny udržovat obranu v podmínkách nedostatku rezerv a rostoucího tlaku ze strany ruských vojsk.

Pokud by ruské jednotky mohly pokračovat v ofenzivě a obklíčit Ugledar, mohlo by to pro ukrajinskou armádu znamenat značné ztráty a oslabit její pozice v této strategicky důležité oblasti.

Více na: https://avia.pro/…dar

----------------------------------------------------------------

Boje v kurské oblasti: Ukrajinská armáda se pokouší snaží dobýt několik dalších obcí

V sudžanské oblasti Kurska pokračují nelítostné bojové střety. Hlavní ohniska bojů jsou soustředěna v oblasti osad Čerkasskaja Konopjelka, Ruskaja Konopjelka, Martynovka a Pogrebki. Ukrajinské ozbrojené síly se aktivně pokoušejí získat kontrolu nad řadou strategicky důležitých osad, včetně Maloj Lokni, Staroj Soročiny, Novoj Soročiny, Orlovky, Marjevky a Pagrebki.

Podle údajů, přicházejících z frontové linie, se ukrajinské jednotky snaží obsadit území široké až 8,5 kilometru a hluboké až 3,25 kilometru. To by jim umožnilo posílit své pozice v této oblasti a vytvořit tak, pro místní ruskou obranu, závažné ohrožení.

V tuto chvíli však informace, o významnějších ukrajinských úspěších v tomto směru, nebyly potvrzeny.

Boje o Maloj Lokňu a okolní obce pokračují, přičemž obě strany vynakládají značné úsilí na udržení svých dosavadních pozic.

Více na: https://avia.pro/…tov

------------------------------------------------------------

Ruské vzdušné síly obdržely novou dodávku bombardérů Su-34

Rostec State Corporation předala ruským vojenským vesmírným silám další dodávku sériových frontových bombardérů Su-34 . Tyto moderní letouny jsou nyní armádou zvláště žádány, neboť jsou využívány k provádění vysoce přesných úderů, a to za použití nejnovější munice, vybavené univerzálním plánovacím a korekčním modulem. Tato kombinace technologií se během speciální vojenské operace ukázala jako vysoce účinná.

Su-34 je víceúčelový frontový bombardér, navržený tak, aby mohl útočit na různé druhy cílů, včetně pozemních a povrchových, jakož i na vzdušné cíle a kritickou infrastrukturu. Jedná se objekty, chráněné systémy protivzdušné obrany, které se nacházející ve značných vzdálenostech. Jedinečné vlastnosti tohoto letadla mu umožňují provádět bojové mise za jakýchkoli meteorologických podmínek, ve dne i v noci, v různých geografických dějištích vojenských operací.

https://avia.pro/…-34

----------------------------------------------------------------

Turecko podalo oficiální žádost o vstup do BRICS

Podle informací agentury Bloomberg podalo Turecko oficiální žádost o vstup do mezinárodní organizace BRICS. Zdroje, obeznámené se situací, uvádějí, že turecká vláda vyjádřila svůj záměr stát se součástí tohoto ekonomického bloku, který sdružuje celou řadu zemí, jakými jsou Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika atd.

Rozhodnutí Ankary vstoupit do BRICS odráží touhu Turecka posílit, na mezinárodní scéně, svůj ekonomický a politický vliv, jako i posílit vazby s předními světovými rozvojovými zeměmi. Turecko v posledních letech aktivně rozvíjí spolupráci se zeměmi BRICS a jeho případné přistoupení k bloku by mohlo otevřít nové příležitosti pro jeho ekonomický růst a interakci na globální scéně.

https://avia.pro/…iks

------------------------------------------------------------------

 
Polsko sdělilo svůj záměr sestřelit ruské rakety, a to ještě nad ukrajinským územím 

Polský ministr zahraničí, Radoslaw Sikorski, v rozhovoru pro deník Financial Times (FT), prohlásil, že Polsko a další země, nacházející se na hranici s Ukrajinou, jsou "povinny" sestřelovat ruské rakety, a to ještě předtím, než překročí jejich vzdušný prostor. Toto prohlášení učinil Sikorski navzdory existujícím obavám ze strany NATO, že podobné aktivity by mohly alianci vtáhnout do přímého konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Ochrana občanů a zajištění bezpečnosti vzdušného prostoru zůstávají, dle Sikorského, prioritami Varšavy, a to bez ohledu na rizika, spojená s možným vtažením NATO do tohoto konfliktu. Sikorski zdůraznil, že přestože členství v alianci poskytuje určité bezpečnostní záruky, každá země je zároveň povinna samostatně si chránit své nebe a plnit tak své ústavní závazky vůči vlastním občanům.

"Členství v NATO nás nezbavuje odpovědnosti za ochranu vlastního vzdušného prostoru — to je naše ústavní povinnost," poznamenal Sikorski a dodal, že Polsko je připraveno podniknout nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti svého území.

 
---------------------------------------------------------------
 
Rusko přehodnotí svou jadernou doktrínu

Rusko hodlá změnit svou jadernou doktrínu, a to v reakci na změny globálního geopolitického prostředí a eskalaci konfliktů během posledních let. Oznámil to 1.září zástupce vedoucího ruského ministerstva zahraničí, Sergej Rjabkov, v rozhovoru s agenturou TASS. Podle něj se práce na úpravách nacházejí již ve své pokročilé fázi.

Rjabkov poznamenal, že revize doktríny je podmíněna potřebou přizpůsobit se současným výzvám a hrozbám, včetně aktivit západních zemí, a to v kontextu speciální vojenské operace (SVO) na Ukrajině. Zdůraznil, že analýza bere v úvahu jak zkušenosti z posledních konfliktů, tak eskalující protiruskou politiku západních států. 

"Jak bylo z naší strany opakovaně sděleno, práce se nachází ve své pokročilé fázi. Existuje již jasné nastavení, jak bude tato korekce provedena! Jedná se o práci, opírající se o studium a analýzu zkušeností vývoje konfliktů z posledních let, pochopitelně včetně všeho, co souvisí s eskalujícím kurzem našich západních protivníků, a to v souvislosti se SVO," uvedl Rjabkov.

O jaké konkrétní změny se jedná, však oznámeno nebylo.

 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Almella 2024-09-03 20:43
)))) Žhavé dívky na vás čekají na — Top25.fun
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře