Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (22.8.2024):

Ukrajinské ozbrojené síly použily, v oblasti Lgovskij, chemické zbraně 

Včera večer se začaly šířit zprávy o tom, že na Kursk dorazily jednotky 74. samostatného pluku radiochemické obrany ukrajinských ozbrojených sil. Tato informace vyvolala vážné obavy, a jak se později ukázalo, ne nadarmo. V noci totiž zahájily ukrajinské síly, v sektoru Lgov, útok na frontovou linii prostřednictvím chemické munice. Informoval o tom vojenský expert - Jurij Podoljaka.

  • z-avia-pro-22-8-2024

Podle Podoljaka použití chemických zbraní naznačuje, že ukrajinské síly jsou rozhodnuty sáhnout po jakémkoliv extrémním prostředku, jen aby prolomily ruskou obranu. Použití prostředků, zakázaných mezinárodními úmluvami, je dalším důkazem toho, že ukrajinské ozbrojené síly použijí jakékoli nástroje, i když jsou v rozporu s mezinárodním právem.

 
------------------------------------------------------------
 
Velvyslanectví USA na Ukrajině oznámilo, že Rusko se připravuje zasadit mohutný úder

Velvyslanectví USA na Ukrajině vydalo varování před možnými ruskými údery na ukrajinské vládní objekty, a to v nadcházejících dnech. Američtí diplomaté v tomto ohledu důrazně doporučují, aby občané USA zemi okamžitě opustili a ti, kteří zde zůstanou, přijali maximální bezpečnostní opatření.

V prohlášení, zveřejněném na oficiálních stránkách ambasády, se uvádí, že existuje vysoká pravděpodobnost ruských útoků na klíčové ukrajinské vládní objekty. Toto varování se zakládá na zpravodajských a dalších zdrojích, které naznačují, že se v nadcházejících dnech připravují rozsáhlé vojenské operace.

Přesné datum úderů však není uvedeno. Existují dohady, že se tak mohlo stát v noci z 23. na 24. srpna.

 
----------------------------------------------------------------
 
V kurské oblasti byl poprvé zničen tank M1A1 Abrams

Velitel jednotky speciálních sil Achmat, Apti Alaudinov, dnes oznámil, že ve směru na Kursk byl zde zničen první americký tank M1A1 Abrams, používaný ukrajinskými jednotkami. Tato událost je významnou z toho důvodu, že zde, v této oblasti, tyto tanky doposud nebyly zaznamenány.  

Tank M1A1 Abrams byl, podle Alaudinova, zničen během vojenského střetu, kterého se účastnily jednotky ruské armády. Zdůraznil, že to bylo možné díky koordinované práci ruských sil a použití moderních zbraní, které dokáží účinně čelit západním technologiím.

Objevení se amerického tanku na rusko-ukrajinské hranici naznačuje novou etapu eskalace zdejšího konfliktu. Tank M1A1 Abrams je pokládán za jeden z nejvýkonnějších a nejpokročilejších modelů obrněných vozidel, kterým disponují armády zemí NATO.

 
-----------------------------------------------------------
 
Boje v kurské oblasti: Ukrajinským ozbrojeným silám se podařilo proniknout do vesnice Višněvka

Situace v kurské oblasti zůstává extrémně napjatá. Podle telegramového kanálu, „Deník výsadkáře“, ukrajinské síly pokračují v postupu hlouběji do regionu, navzdory odporu ruských jednotek. Zejména se nepříteli podařilo proniknout do vesnice Višněvka a také vyvinout tlak na obce Komarovka a Krasnooktjabrskoje.

Obtížná je nadále i situace v oblasti Malaja Lokňja, kde probíhají tvrdé boje. Ukrajinské ozbrojené síly se pokoušejí osadu obklíčit, ale ruské jednotky se aktivně brání a útočí na postupující nepřátelské síly pomocí dělostřelectva a letectva. Nepřítel k vesnici přivezl bojová vozidla pěchoty typu Bradley, která aktivně ostřelují pozice ruských sil. Tato skutečnost potvrzuje, že obec je pod úplnou kontrolou ruských jednotek.

Situace v Martynovce zůstává nejistá: přicházejí rozporuplné zprávy. Vstup nepřítele do vesnice dosud nebyl potvrzen.

Zvláštní pozornost je věnována ruské Konopelce, kam se ukrajinským ozbrojeným silám podařilo proniknout ze severní strany. V reakci na to ruští dělostřelci aktivně pracují na identifikovaných cílech.

 
-------------------------------------------------------------
 
Ukrajina se připravuje na podzimní jednání s Ruskem

Ukrajina plánuje připravit půdu pro podzimní jednání s Ruskem. Jak uvádí list Kyiv Independent, s odkazem na zdroj blízký prezidentu Vladimiru Zelenskému, Kyjev se snaží obnovit dialog s Moskvou. Hlavním tématem diskuse by měla být výměna vězňů na principu „všechny za všechny“ a také otázky potravinové a jaderné bezpečnosti.

Podle zdroje ukrajinské vedení chápe potřebu zahájit proces vyjednávání, a to i přes přetrvávající napětí.

K této záležitosti však prozatím nebyly zaznamenány žádné oficiální komentáře. Pravděpodobnost, že po útoku ukrajinských ozbrojených sil na Kursk bude Rusko souhlasit se zahájením jakýchkoli jednání , je však extrémně nízká.

 
---------------------------------------------------
 
Útok ukrajinských ozbrojených sil na Kursk v Ruské federaci: evakuováno bylo  již 130 tisíc lidí

Úřadující guvernér kurské oblasti, Alexej Smirnov, oznámil rozsáhlou evakuaci obyvatel pohraničních oblastí regionu. Potenciálně nebezpečné oblasti, podle něj, v tuto chvíli opustilo více než 130 tisíc lidí, ale asi 20 tisíc obyvatel stále zůstává ve svých domovech.

Do přesídlovací a evakuační zóny spadlo celkem osm oblastí, kde žije 152 tisíc lidí. Toto opatření bylo přijato z důvodu zhoršení situace v pohraničních oblastech a nárůstu počtu útoků. Guvernér poznamenal, že většina evakuovaných našla úkryt u příbuzných nebo byla ubytována v dočasných ubytovacích střediscích (TAC).

V současné době je v kurské oblasti využíváno 524 středisek dočasného ubytování, které mají ubytovací kapacitu až 64 tisíc osob. Do této chvíle však v nich bylo umístěno jen 12 257 utečenců, z toho 3 407 dětí a 634 osob se zdravotním postižením. Krajské úřady nadále pracují na zajištění všech nezbytných podmínek pro pohodlný život evakuovaných osob, včetně poskytování lékařské péče, stravy a dalších životně důležitých potřeb...

 
--------------------------------------------------------------
 
Ukrajinské speciální služby plánovaly pokus o atentát na syna bývalého ruského generálního prokurátora Igora Čajku

Podle údajů Michaila Zvinčuka ukrajinské speciální služby skutečně připravovaly pokus o atentát na Igora Čajku, syna bývalého ruského generálního prokurátora. Plány na likvidaci Čajky mladšího, který z ruské strany koordinuje proces výměny zajatců, byly zmařeny díky společnému úsilí FSB a ruské zahraniční zpravodajské služby (SVR).

Organizátorem atentátu byl, podle Zvinčuka, zástupce šéfa SBU - Alexander Poklad, známý svou účastí na dalších teroristických útocích na ruském území. Díky operační práci ruských speciálních služeb však byl tento plán odhalen a znemožněn.

Zvinchuk poznamenává, že Čajka mladší hraje klíčovou roli v procesu výměny zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou. Jeho odvolání z této funkce by mohlo výrazně zkomplikovat a možná i zcela zastavit celý proces výměny, což by vedlo k vážným následkům v humanitární sféře. Je zřejmé, že takový krok ze strany ukrajinských speciálních služeb měl za cíl nejen oslabit ruské vedení, ale také destabilizovat jeden z mála kanálů vzájemné interakce, který stále ještě zůstává relativně funkčním.

 
----------------------------------------------------------
 
Ukrajinský útok na oblast Kursk: Ukrajinské ozbrojené síly svrhly na Gluškovo americké letecké bomby GBU-39B

Telegramový kanál „Military Informant“ informoval o útocích ukrajinských sil na vesnici Gluškovo, nacházející se v kurské oblasti. K útoku byly použity vysoce přesné americké pumy GBU-39B SDB, které zde způsobily, v obydlené oblasti, závažné škody.

Soudě podle video materiálů, zveřejněných kanálem Telegram, byly na Gluškovo svženy nejméně čtyři pumy. Tyto bomby, vysoce přesné a silné, způsobily značné škody na infrastruktuře vesnice, zničily několik budov a poškodily místní komunikace.

Nepřítel v poslední době zesílil své nálety na kurské území, a to především za použití francouzské a americké munice.

 
----------------------------------------------------------------
 
V ropném skladu v Proletarsku došlo k nové explozi - požár trvá již pátým dnem

Situace v ropném skladu v Proletarsku zůstává extrémně vážná: i přes snahu hasičů a záchranných složek se požár, který vypukl před pěti dny, stále nepodařilo uhasit. V noci předtím došlo v tomto objektu k dalšímu výbuchu, který ještě zhoršil už tak složitou situaci.

Od vypuknutí požáru se zde situace stále jen zhoršuje. Oheň se šíří dál  a postihuje další a další oblasti. Výbuch, ke kterému došlo o den dříve, tento stav ještě zhoršil. Záchranáři pracují v extrémně obtížných podmínkách, snaží se plameny lokalizovat a uhasit, zatím to ale nepřineslo očekávané výsledky.

 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#1 Kotalský 2024-08-23 05:14
Pletu se když jsem si všiml co je v obchodech méně masa a za mnohem dražší? To asi západní masokombináty jedou na plné obrátky na válečné dodávky? Proto není dostupné pro vlastní? Pochybuji že tam se ještě něco takového chová co armáda ve velkém potřebuje. A ještě horší co se tady těch zlých agresivní oválečných štváčů vyrojilo, nevšimli?
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře