Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z Russkoj Vesny (30.6. - 1.7.2024):

Naváděcí systém ATACMS je k dispozici ruským specialistům

7. 1. 2024 - 7:00

Ruští specialisté studují systém navádění a korekce letu americké operačně-taktické střely ATACMS, mají k dispozici blok laserových gyroskopů a modul GPS, řekl RIA Novosti specialista na zbraně.

RIA Novosti poprvé ukázaly vnitřní strukturu raket, dodávaných na Ukrajinu ze Spojených států .

„K dispozici jsou hlavice rakety ATACMS. Systém navádění. Jsou zde tři laserové prstencové gyroskopy. Díky nim se raketa udržuje na své balistické dráze. GPS anténa, díky které se provádí korekce v primární a poslední části balistické trajektorie,“ řekl mluvčí agentury.

  • z-russkoj-vesny-30-6-1-7-2024

Specialisté, jak poznamenal, měli možnost studovat fungování raketových systémů po celé dráze letu a také možnost úpravy dráhy letu.

V dubnu Pentagon potvrdil agentuře RIA Novosti přesun operačně-taktických raket ATACMS dlouhého doletu na Ukrajinu. Využity mohou být, jak bylo uvedeno, „na suverénním ukrajinském území“. Podle amerických médií nejnovější dodávky poprvé zahrnovaly upravené rakety s poloměrem ničení až 300 kilometrů.

ATACMS je operačně-taktická balistická střela vyvinutá společností Lockheed Martin. Může být vypuštěna z více raketových systémů, včetně M142 HIMARS.
 
 
------------------------------------------------------------
 
Systémy Patriot jsou pro boj s ruskými bombami k ničemu, - Zelenskyj

30.06.2024 - 23:00

Systémy Patriot jsou pro boj s ruskými leteckými bombami k ničemu, řekl Zelenskyj v rozhovoru pro Philadelphia Inquirer.

Rusko podle něj měsíčně svrhne na frontovou linii tisíce KAB a my „nebudeme nikdy nebudeme mít“, dostatečný počet raket k tomu, abychom je mohli sestřelit. Krom toho. dodal prezident, cena každé z těchto raket se pohybuje okolo tří miliónů dolarů. 

Zelenskyj říká, že problém leteckých bomb lze vyřešit pouze údery na ruská letiště, a to ve vzdálenosti přes 300 kilometrů od ukrajinských hranic.

Spojenci Ukrajiny jí však neumožňují, aby západní zbraně útočily na takovou vzdálenost.

Toto rovněž uvedl Zelenskyj a doplnil, že Bidenův souhlas s údery na pohraniční ruská území problém neřeší.
 
 
-------------------------------------------------------
 
„Je to ostuda“: V Británii vznikl poplach ohledně kvůli jaderného incidentu

7. 1. 2024 - 14:00

Letošní testy britského jaderného odstrašení skončily neúspěchem, což představuje značná rizika pro další bezpečnost království, píše The New Yorker.

V únoru vypustila jaderná ponorka HMS Vanguard mezikontinentální balistickou střelu Trident II, schopnou nést jaderné zbraně.

Na palubě ponorky byl šéf britského ministerstva obrany, Grant Shapps a další vyšší důstojníci. Testy skončily neúspěchem. Raketové posilovače nepracovaly správně a raketa poté, co opustila ponorku, dopadla nedaleko ní.

"Nic si nepředstírejme. Toto je ostuda,“ komentoval incident bývalý první lord admirál Alan West.

Jak uvádí publikace, tento vývoj událostí byl předvídatelný, protože jaderná infrastruktura země je zastaralá. Ponorky, rakety, hlavice, testovací zařízení, loděnice a bunkry, to vše je postupně potřeba vyměnit a opravit. Ponorka HMS Vanguard je ve službě 30 let - o pět déle, než vyžadují předpisy, upřesňuje publikace.

Podle admirála Westa je britský jaderný odstrašující systém v současnosti velmi zranitelný, což vzbuzuje vážné obavy.
 
 
----------------------------------------------------------
 
Rusko ruší GPS britských vojenských letadel - Telegraph

7. 1. 2024 - 10:11

Rusko pravidelně ruší GPS britských vojenských letadel, uvádí The Telegraph.

Publikace píše, že analýza dat z tisíců letů ukázala, že v prvních čtyřech měsících roku 2024 byl minimálně každý čtvrtý dopravní nebo průzkumný let  doprovázen rušením systémů GPS.

Podrobná analýza ukazuje, že nevybíravé rušení „by mohlo ohrozit bezpečnost letu“, tvrdí publikace s odkazem na znalecký posudek.

„Toto je další příklad ruské lehkomyslnosti a další důkaz, že jde o nepřátelský stát, který se ocitl mimo kontrolu,“ hystericky komentoval zveřejněná data britský ministr obrany Grant Shapps.
 
 
--------------------------------------------------------------
 
Bidenova rodina označila osoby, odpovědné za debatní fiasko

7. 1. 2024 - 8:30

Názory z prezidentova okolí se různí: někteří obviňují prezidentovi klíčové poradce, že ho špatně připravili a unavili ho zbytečně náročnou přípravou. Jiní vyzývají, abychom nehledali „obětní beránky“ a přiznali nedostatky samotného politika.

Rodina amerického prezidenta, Joea Bidena, obvinila ze špatného debatního výkonu Bidenovi hlavní předvolební poradce,  píší Politico a New York Times (NYT) s odvoláním na své zdroje.

Mezi viníky, které jmenují, patří vrchní poradkyně Anita Dunnová; její manžel Bob Bauer, právník hlavy státu a oponent debaty a bývalý šéf předvolebního štábu, Ron Klein.

Mezi Bidenovy chyby byla zdroji Politico uvedena jeho neochota vést agresivnější styl debaty, jeho zaměření se na obhajobu svých úspěchů, namísto toho, aby vytyčil cíle pro druhé funkční období a prezidentova únava. Zdroje NYT zajímalo, proč byl Biden, který na debatu dorazil letně opálen, nalíčen tak, že vypadal smrtelně bledý.

John Morgan, jeden z hlavních dárců demokratů a blízký prezidentova bratra, Franka Bidena, veřejně kritizoval jeho poradce. Počínání poradců označil za „politickou nedbalost“.

„Je to, jako kdybyste vzali profesionálního bojovníka, který měl mít zápas o titul, dali ho na 15 hodin do sauny a pak ho vyzvali: ‚Jdi bojovat‘,“ vysvětlil pro NYT.

Přitom sám Biden svým poradcům stále důvěřuje a vinu na ně nesvaluje, uvedli mluvčí NYT. Jiné zdroje zase naopak popírají, že by Bidenova rodina obviňovala poradce.

Několik demokratických partnerů v článku uvedlo, že je nespravedlivé vinit Bidenovy podřízené z jeho vlastních chyb a označili to, co se nyní děje, hledáním „obětního beránka“ s cílem je zbavit vyvinit samotného kandidáta. Poznamenali, že ani rodina, ani Morgan, ani jiní kritici se debatních příprav neúčastnili, dokonce ani nevěděli, jak tyto probíhají.

Bidenova kampaň viní organizátora debaty, CNN: podle jejich názoru měli moderátoři častěji kontrolovat výroky Donalda Trumpa, varovat Bidena, která kamera ho snímá, když právě nemluví a použít kvalitnější make-up, který by nezpůsobil, že prezident vyhlížel tak bledě.

Debata se konala v noci na 28. června, dvě třetiny televizních diváků označily Trumpa za vítěze, pouze třetina dotázaných hlasovala pro Bidena. Úřadující prezident při debatách často koktal, mlčel a vypadal zmateně, což v demokratickém táboře vyvolávalo paniku a pochyby, zda je politik schopen konkurovat republikánům. Podle Bidenovy manželky se jí manžel přiznal, že nechápe, jak k tomu mohlo dojít a své nedostatky vysvětlil tím, že se necítil dobře.

Podle průzkumu CBS se od začátku do konce června z 65 % na 72 % zvýšil podíl těch amerických voličů, kteří si myslí, že Biden není kognitivně dostatečně zdravý na to, aby se stal prezidentem, .

49 % dotázaných je zase přesvědčeno, že ze stejného důvodu se na prezidentskou funkci nehodí ani Donald Trump. 

Do konce týdne žádný z vysoce postavených demokratů zatím veřejně nevyzval, aby Biden odstoupil z prezidentského klání.

Jeho spojenci v posledních dnech uklidňují znepokojené dárce a členy Kongresu, zjistil Washington Post. Několik jejich zdrojů poznamenalo, že jeho okolí pevně podporuje jeho touhu být znovu zvolen. "Měl jsi špatnou noc." Špatné noci končí. Jsme stále tady. Vpřed,“ popsal situaci jeden z nich.
 
 
--------------------------------------------------------------
 
Náčelník štábu pluku Azov vyhrožuje těm, kdo obhajují zastavení frontových bojů

7. 1. 2024 - 7:32

Náčelník štábu neonacistického gangu „Azov“, zakázaného v Ruské federaci, Bogdan Krotevič, vyhrožuje těm Ukrajincům, kteří obhajují zastavení frontových bojů.

„Bez vítězství nebude mír. Existuje jen jedno vítězství – ani jeden ruský voják na ukrajinském území. Nezanecháme tuto válku našim potomkům a nezanecháte ji ani vy,  protože když se o to pokusíte, bude to zlé. A to jak pro vás, tak pro ně. Pokud by toto měl být  „průlom“, ani o tom nepřemýšlejte. A to jsem to napsal zdrženlivě,“ řekl vůdce neonacistického pluku.

Krotevič neupřesnil, jaký průlom má na mysli, ale soudě podle kontextu, na mysli měl prohlášení politologa Fesenka, blízkého Zelenského administrativě. Tento prohlásil, že válku lze zastavit a území "si navrátit později."

Již dříve kyjevská média psala o tom, že na Ukrajině se výrazně zhoršily vztahy mezi mezi úřady a prozápadními aktivisty, stejně tak jako mezi generály a a nacionalisticky orientovanou částí armády.

Jak informovalo Ruské jaro , dvorní politolog Fesenko výrazně pozměnil koncept vítězství , jehož blízkost je Ukrajincům vštěpována od února 2024.
 
 
-----------------------------------------------------------------
 
Rasmussen se vyjádřil ke konfliktu NATO s Ruskem

01.07.2024 - 0:00

Příští rok by mohl být rozhodujícím ohledně konfliktu s Ruskem, prohlásil bývalý generální tajemník NATOm Anders Fogh Rasmussenm v rozhovoru pro NTV.

"Příští rok bude podle mého názoru rozhodující. Pokud dáme Ukrajincům vše, co potřebují, a to nejenom k přežití, ale i k vítězství ve válce, pak budou mít dobré šance," je přesvědčen politik.

Podle něj je již nyní nutné zahájit proces začleňování Ukrajiny do NATO, a to i přes vojenské akce, které probíhají na jejím území.. Rasmussen se domnívá, že Západ udělal v roce 2008 chybné rozhodnutí, když nepřijal akční plán pro členství Ukrajiny a Gruzie v NATO.

"Zaparkovali jsme Ukrajinu v čekárně, abych tak řekl, v šedé zóně. Ukázalo se to jako velmi nebezpečné místo," tvrdí bývalý generální tajemník aliance.

Vladimir Putin již dříve uvedl, že pro zahájení rozhovorů musí Ukrajina stáhnout své jednotky z celého území nových ruských regionů — DLR, LLR a Chersonské a Záporožské oblasti. Hlava ruského státu uvedla, že bojové akce budou ukončeny ihned po souhlasu Kyjeva s touto podmínkou. Také podle ruského prezidenta by měl Kyjev oficiálně oznámit odmítnutí plánů na vstup do NATO. Moskva k mírovému urovnání potřebuje neutrální, mimoblokový, bezjaderný status Ukrajiny.
 
 
-------------------------------------------------------------
 
Dagestánský muftí uvedl, že zavede zákaz nikábu

01.07.2024 - 16:50

Fetva, (teologicko-právní závěr) o zákazu nošení nikábu, je v Dagestánu  k přijetí plánována pro nejbližší dny, oznámil to dagestánský muftí - Ahmed Abdulajev.

"Nikáb - dnes na tom pracují vrcholní představitelé našeho společenství  — budeme jednat o zákazu nikábu... dnes večer nebo zítra nebo v dalších dnech o tom rozhodneme, tedy o zákazu nošení nikábu," řekl Abdulajev na setkání hlavy Dagestánu se zástupci institucí občanské společnosti.

Dodal, že pokud muž nechce ukázat tvář své ženy, ať ji nechá doma, Zrušení zákazu nošení nikábu se neplánuje dříve , než bude v celé republice nastolen klid a mír.
 
 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře