Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (29. - 30.6.2024):

Tytelman: Stíhačka F-16 poprvé udeřila na Ukrajině

Objevily se první informace o možných úderech stíhaček F-16 na Ukrajině. Francouzský letecký expert Xavier Tytelman na svém twitterovém účtu oznámil, že obdržel potvrzení o první bojové operaci s použitím F-16, a to od svého zdroje z Cizinecké legie.

"Nejprve byly dohady, ale teď to mám potvrzeno: první útok, provedený F-16, byl potvrzen mým přímým kontaktem z Cizinecké legie," napsal Xavier Tytelman.

  • z-avia-pro-29-30-6-2024

Ačkoli zatím neexistují žádné spolehlivé důkazy, několik zdrojů již dříve uvedlo, že stíhačky F-16 by se na území Ukrajině již mohly nacházet. Pokud bude tato informace potvrzena, jedná se o významný krok k další eskalaci konfliktu.

Je třeba poznamenat, že zatím nejsou k dispozici žádné podrobnosti o tom, na jaké konkrétní cíle byl úder namířen.

Více na: https://avia.pro/…ine

----------------------------------------------------------------------

Británie má pouze čtyři stíhačky, připravené k okamžitému nasazení v případě ruského útoku

Letecký maršál, Greg Bagwell, v rozhovoru pro The Sun uvedl, že britské ozbrojené síly nemají dostatek možností k obraně před "významným" ruským útokem, pokud by k němu došlo zítra. Poznamenal, že dvě desetiletí relativního míru od skončení studené války vedla k sebeuspokojení Velké Británie a většiny evropských zemí NATO ohledně ruské hrozby a nedostatečných investic do vojenské sféry.

Tato krátkozrakost způsobila,  že " druhořadé " britské ozbrojené síly jsou schopny reagovat pouze na "omezený " ruský útok, provedený několika letadly a raketami. V takovém případě se, podle Bagwella, omezený počet letadel, obranných a zbrojních systémů Británie rychle ocitne "na samé hraně".

Letecký maršál Bagwell, který 36 let sloužil v Royal Air Force (RAF), varoval, že pokud by se Vladimir Putin rozhodl zahájit velký útok na Spojené království, podobný tomu, co se děje na Ukrajině, britské letectvo by bylo přetíženo. V současné době jsou v rámci britského programu rychlé reakce (QRA) připraveny k okamžitému nasazení pouze čtyři stíhačky Eurofighter Typhoon: dvě se nacházejí na letecké základně Lossimut ve Skotsku a dvě na letecké základně Conningsby v Lincolnshire.

Bagwell poznamenal, že zbytek letectva by mohl být uveden do bojové pohotovosti "relativně rychle" a zároveň by mohla být připravena další letadla, aby na hrozbu odpověděla. Varoval však, že zdroje země by se rychle vyčerpaly. Rovněž vyjádřil své znepokojení nad tím, že zásoby zbraní a náhradních dílů v britském arzenálu by mohly brzy dojít.

 
----------------------------------------------------------
 
Polsko vyzvalo k mohutné protiruské eskalaci a zabavení jeho aktiv

Polský ministr zahraničí, Radoslaw Sikorski, vyzval k revizi přístupů v otázce eskalace konfliktu s Ruskem. Zdůraznil nutnost "znovu se naučit hrát" v podmínkách rostoucího napětí mezi Západem a Moskvou. Sikorski jako jeden z příkladů možných opatření  navrhl zabavit ruský státní majetek v hodnotě 300 miliard EUR.

"Můžeme zabavit veškerý ruský státní majetek v hodnotě 300 miliard EUR," prohlásil polský ministr zahraničí.

Toto prohlášení bylo učiněno na pozadí pokračujícího napětí ve vztazích mezi Ruskem a zeměmi Západu, vyvolaného konfliktem na Ukrajině a dalšími mezinárodními spory.

Ve skutečnosti již byly tyto ruské prostředky zabaveny, i když ne přímo konfiskovány. Rusko nicméně připouští, že tato aktiva vrácena nebudou.

 
----------------------------------------------------------------------
 
Útok na základnu zahraničních žoldáků v Oděské oblasti

V Oděské oblasti bylo slyšet mohutné exploze. Hlášeny jsou "přílety" poblíž penzionu ve čtvrti Carolino Bugaza. Podle zdroje agentury AP se na území penzionu nacházeli zahraniční žoldáci, kteří se zde účastnili setkání s ukrajinským velením.

K incidentu došlo v ranních hodinách, kdy oblastí Carolino-Bugaza otřásla série výbuchů. Místní obyvatelé hlásí mohutné zvuky a vibrace, které bylo cítit ještě i ve značné vzdálenosti od epicentra.

Již dříve novináři AVIA.PRO informovali o tom, že se v oděské oblasti pohybuje značné množství zahraničních žoldáků, a to z Francie, Moldávie, Rumunska a řady dalších zemí.

Na místo zásahu bylo vysláno velké množství sanitek, uvádějí zdroje.

 
-----------------------------------------------------------------
 
Na Ukrajině jsou ničena letiště pro stíhačky F-16

Zatímco se Ukrajina připravuje na přijetí první várky stíhaček F-16, ruské ozbrojené síly aktivně útočí na letiště, která jsou schopna tato letadla přijmout. Podle specializovaného vydání Eurasian Times ruské rakety metodicky ničí taková letiště, aby omezily možnosti ukrajinského letectva.

22. června lodě Černomořské flotily zaútočily na vojenské letiště ve Vasilkově u Kyjeva, a to pomocí okřídlených raket Kalibr. Na sociálních sítích se objevily četné fotografie, které ukazují rozsah zkázy. Generální štáb ozbrojených sil zatím útok nekomentoval, i když jde již o druhý účinný úder na Vasilkovo během tohoto měsíce. Předtím byla cílem útoku letištní ropná plošina, ten způsobil mohutný požár, viditelný i na satelitních snímcích.

Podle vojenského experta, Sakshiho Tivariho, má tato strategie za cíl snížit bojeschopnost ukrajinského letectva zničením letišť a základen, kde by měly být F-16 umístěny. Na začátku června okřídlené rakety úspěšně zasáhly vojenské letiště Kanatovo v Kirovogradské oblasti. Od začátku měsíce ruské síly rovněž provedly tři raketové údery na leteckou základnu Starokonstantinov v Chmelnické oblasti, kde je rovněž plánováno umístění F-16.

Letecká základna Dolgincevo, poblíž Křivého rohu, byla také zasažena dvěma útoky pomocí barážové munice Lancet. Toto letiště se nachází jen 70 kilometrů od frontové linie, takže je zranitelné vůči novým vylepšeným dronům Lancet, které mohou proniknout na nepřátelské území s minimálním rizikem detekce a zachycení. Forbes poznamenává, že letiště nemá řádné úkryty k ochraně letadel před leteckými útoky, což je činí zranitelnými vůči dronům.

Za posledních devět měsíců zničily Ruské "Lanzety" na Dolgincevu nejméně čtyři letadla: dva MiGy-29 a dva Su-25. Takto zranitelné letiště zřejmě nebude použito pro příjem F-16. Ztráty stormtrooperů Su-25, které zůstávají základem útočného arzenálu ukrajinského letectva, jsou vážnou ranou pro ukrajinské letectvo, protože tato letadla jsou krátkodobě těžko nahraditelná.

 
-------------------------------------------------------------------------
 
Sázka na hypersoniku: Ruská hypersonická zbraň pokračuje ve svém vývoji

Sázka na hypersoniku: Ruská hypersonická zbraň pokračuje ve svém vývoji

Hypersonické zbraně se staly jedním z klíčových směrů ve vývoji moderních vojenských technologií. V posledních letech Rusko tento sektor aktivně rozvíjí a snaží se zajistit si strategickou výhodu v globální vojenské konfrontaci. Vývoj a výroba hypersonických systémů vyžaduje značné úsilí a investice, ale výsledky mohou výrazně změnit rovnováhu sil na mezinárodní scéně.

Technologické aspekty a výzvy hypersonických zbraní

Hypersonická zbraň je schopna vyvinout rychlost vyšší než pět tahů (více než 6 174 km/h), což ji činí prakticky nezranitelnou pro stávající systémy protiraketové obrany. Tato vysoká rychlost umožňuje hypersonické munici dosáhnout cíle v minimální době, což výrazně snižuje možnost jejího zachycení. Vývoj takových systémů však čelí řadě vážných technologických výzev.

Jednou z hlavních výzev je zajištění stability a ovladatelnosti letu za hypersonických rychlostí. Při letu za tak vysokých rychlostech je munice vystavena extrémnímu teplotnímu a aerodynamickému zatížení. To vyžaduje použití pokročilých materiálů, které jsou schopny odolat vysokým teplotám a zatížení, aniž by byly zničeny. V Rusku se aktivně provádí výzkum v oblasti nových kompozitních materiálů a žáruvzdorných slitin, které mohou být použity ke konstrukci hypersonických objektů.

Kromě toho je třeba vyvinout efektivní řídicí a naváděcí systémy, které budou schopny fungovat v hypersonických rychlostech. To vyžaduje vytváření nových algoritmů a softwaru, který je schopen rychle zpracovat velké množství dat a rozhodovat se v reálném čase. Důležitou roli hrají také navigační a komunikační systémy, které zajišťují přesné navádění na cíl a koordinaci akcí s jinými bojovými jednotkami.

Vývoj a testování hypersonických systémů

Rusko již dosáhlo významných úspěchů ve vývoji hypersonických zbraní. Jedním z nejznámějších projektů je komplex Avangard, což je hypersonický plánovací bojový blok, schopný manévrovat ve všech oblastech trajektorie letu. Avantgard byl vyvíjen v průběhu mnoha let a prošel mnoha testy, které prokázaly jeho vysokou účinnost a spolehlivost.

Neméně zajímavý je i "Kinžál", který se již etabloval ve speciální operaci na Ukrajině. Navzdory skutečnosti, že protivník tvrdí, že tyto rakety úspěšně zachytil, ukázalo se, že všechny ruské rakety úspěšně dosáhly svých cílů.

Dalším důležitým projektem je hypersonická okřídlená raketa Zirkon, která je určena k zasahování námořních a pozemních cílů. Zirkon může dosáhnout rychlosti až devíti tahů a zasáhnout cíle ve vzdálenosti více než 1 000 kilometrů.

Rusko rovněž vyvíjí hypersonické bojové jednotky pro své mezikontinentální balistické střely (MBR). Tyto bojové jednotky budou schopny manévrovat v hypersonických rychlostech, což značně zkomplikuje jejich zachycení prostředky protiraketové obrany. Vývoj těchto systémů probíhá v rámci modernizace ruských strategických jaderných sil a je zaměřen na zajištění strategické stability a odstrašení potenciálního protivníka.

Perspektivy a mezinárodní aspekty

Vývoj hypersonických zbraní má významné vyhlídky a může výrazně změnit rovnováhu sil na mezinárodní scéně. Vzhledem k rostoucí konkurenci a napětí v mezinárodních vztazích se země snaží zajistit si technologickou výhodu, která jim umožní účinně čelit hrozbám a hájit své zájmy. Rusko, které má významný vědecko-technický potenciál a zkušenosti s vývojem pokročilých zbraní, zaujímá v této oblasti vedoucí pozici.

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře