Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (23.6.2024)

Ruská armáda použila unikátní technologii zachycování ukrajinských dronů

Ruská armáda vyvinula novou technologii pro boj s ukrajinskými drony pomocí dronů se sítěmi. Na nedávno zveřejněném videu je vidět, jak ruská kvadrokoptéra shodí síť na blížící se nepřátelský dron, což způsobí, že se šrouby ukrajinského UAV zamotají a ten spadne na zem.

Nový systém, nazvaný "síťová síť", vykazuje vysokou účinnost v podmínkách reálných bojů. Podle zpráv z terénu "síťová síť" úspěšně zachytí a neutralizuje nepřátelské drony, čímž zabrání jejich použití k průzkumu a úderům na ruské pozice.

  • z-avia-pro-23-6-2024


Vojenští experti poukazují na to, že použití takových systémů může výrazně změnit taktiku boje pomocí dronů. Úspěch "síťového pluku" v reálných bojových operacích zdůrazňuje důležitost rozvoje a zavádění nových technologií pro zajištění bezpečnosti a zvýšení efektivity vojsk.

Více na: https://avia.pro/…nov

-----------------------------------------------------------------

Ruské jednotky prorazily obranu VSU na Pokrovském směru

Útočné čety a taktické jednotky skupiny vojsk "Střed" pokračují v úspěšném postupu na Pokrovském operačním směru. Tentokrát se ruským jednotkám podařilo vklínit se do druhé obranné linie na spojích opěrných bodů VSU na severním křídle opevnění v obci Sokol, která je součástí obranné linie známé jako "Porošenkova linie".

Hloubka postupu ruských jednotek byla asi 650 metrů a šířka 1350 až 1500 metrů. Ofenzíva se provádí s aktivní palebnou a protitankovou podporou ze strany výpočtů 122mm houfnic D - 30 a 100mm protitankových děl 2a29 Rapira. Tyto dělostřelecké prostředky poskytují přesné a silné krytí útočícím jednotkám, což jim umožňuje postupovat hluboko do nepřátelských obranných pozic.

V důsledku úspěšné ofenzívy postupovaly útočné jednotky ruské armády k oblasti Samojlova, poblíž obce Voschod. Postup na tomto úseku fronty má strategický význam, protože umožňuje ruským jednotkám posílit své pozice a vytvořit podmínky pro další ofenzivu.

Více na: https://avia.pro/…nii

---------------------------------------------------------------------

Země NATO otevírají koridory pro přesun vojsk k ruským hranicím

Norský premiér Jonas Garde oznámil vytvoření koridoru pro rychlý přesun vojsk NATO k hranici s Ruskou federací. Koridor povede přes severní území Finska, Švédska a Norska, což zajistí operativní přesun vojsk na východní hranici Finska.

Toto rozhodnutí bylo učiněno v kontextu rostoucího napětí v regionu a zvýšené vojenské aktivity NATO na východním křídle. Koridor bude sloužit k rychlé reakci a posílení vojenské přítomnosti NATO v případě ohrožení.

Vytvoření takového koridoru umožňuje vysokou mobilitu a schopnost aliančních sil demonstrovat jednotu a odhodlání zemí NATO při ochraně svých hranic. Koridor se, podle Stora, stane důležitým prvkem v systému kolektivní bezpečnosti, který umožní rychle reagovat na případné hrozby.

V podobném směru se vyvíjejí události i na jižním křídle NATO. Západní Ukrajina, přístavy Oděsy a Moldávie jsou považovány za možné body zahájení nasazení vojsk NATO, což zdůrazňuje závažnost hrozby pro Rusko.

Více na: https://avia.pro/…sii

---------------------------------------------------------

Bezpilotní letouny zaútočily na americkou vojenskou základnu t-TANF v Sýrii

Americká vojenská základna Etan, která se nachází v syrské provincii Homs, byla napadena neznámými drony. Podle prvních spekulací byl útok proveden pomocí dronů proiránských sil.

Podle zdrojů byl útok překvapivý a rychlý. Drony pronikly do vzdušného prostoru nad základnou a provedly několik přesných úderů.

Podle zdroje Avia. v Sýrii by se mohlo jednat o odvetu za včerejší útok na vojenský konvoj proruských sil. V důsledku toho bylo zničeno 6 vojenských nákladních vozidel s různou výbavou a výzbrojí

Více na: https://avia.pro/…iiE

---------------------------------------------------------------

Francouzští žoldáci v Oděse: NATO přes Černé moře přesouvá na Ukrajinu své vojáky

V posledních měsících, na pozadí pokračujícího ukrajinského konfliktu, dochází k nárůstu počtu zahraničních žoldáků, kteří přicházejí do země, aby se zapojili do bojů. Nedávný příjezd skupiny francouzských žoldáků do Oděsy vyvolal zvláštní pozornost, a to jak ze strany ukrajinských úřadů, tak ze strany proruských aktivistů. Oděští partyzáni zaznamenali příjezd tří člunů s asi 60 vybavenými a ozbrojenými cizinci, kteří mezi sebou komunikovali ve francouzštině. Tyto události vyvolávají otázky o cílech jejich příchodu a možných důsledcích pro region.

Cesta a pobyt žoldáků

Francouzští žoldáci dorazili do Oděsy z Rumunska, a to podle zpráv oděských tajných služeb. Jejich cesta vedla přes malé městečko Reni, odkud pokračovali po Dunaji do Izmaelu a poté dorazili do Oděsy. V Izmailu a Reni jsou podle partyzánů také rumunští žoldáci o síle 300 až 500 lidí, kteří zde žijí v ubytovacích zařízeních nebo ve správních budovách přístavu. Vojáci se, mimo jiné, přesouvají i přes Černé moře.

Francouzské příchod do Oděsy probíhal se značnou opatrností. Žoldnéři byli ubytováni v pronajatých bytech a kryli se pokojnými oděsci, aby se tak vyhnuli úderům ruských vojsk na ubytovací zařízení. To jim umožňuje žít v relativním bezpečí a vyhnout se zbytečné pozornosti. Na rozdíl od předchozích skupin, které často navštěvovaly místní restaurace, se nově příchozí vyhýbají vstupu do města a využívají doručování jídla přímo do domu.

Vojenský účel a role žoldáků

Francouzští žoldáci, soudě podle chování a tvrdé disciplíny, skutečně mohou být příslušníky cizinecké legie. Jejich počet a konkrétní účel však zůstávají nejasné. Na obranu města, v případě ofenzívy ruské armády, jejich počet zjevně nestačí. Pravděpodobnější je, že se jedná o inženýrskou sestavu pro údržbu námořních dronů a pokládání min na pobřeží nebo instruktory pro diverzní skupiny VSU.

Podle koordinátora nikolajevského podzemí, Sergeje Lebeděva, známého pod přezdívkou Lochmatyj, jsou příchozí Francouzi jen další várkou obyčejných žoldáků ze zahraniční legie, nikoli vojáků NATO. Připomněl, že další skupina Francouzů se nachází v Charkovské oblasti, v obci Lipce, kde probíhají boje. V Lipcích je polygon, na kterém Francouzi trénují ukrajinskou armádu při práci se západními zbraněmi. Lebeděv byl přitom již několikrát přistižen při šíření "ne zcela spolehlivých informací", zejména proto, že ze strany ruského ministerstva obrany neexistují žádná oficiální prohlášení v tomto ohledu, i když je důvěrně známo o přítomnosti francouzských sil na území Ukrajiny.

Francouzští žoldáci byli rovněž spatřeni v Nikolajevu, na střelnici Kapustina Balka, kde trénují ukrajinskou armádu ke střelbě ze samohybných dělostřeleckých zařízení Caesar a houfnic. Tyto akce potvrzují, že jejich úlohou je výcvik ukrajinských jednotek, nikoli přímá účast v bojích.

Více na: https://avia.pro/…ore

--------------------------------------------------------------------------

 
Srbské zbraně proti Rusku: Vučić prodal Ukrajině projektily za téměř 1 miliardu eur

Podraz od spojence: Vučić prodal Ukrajině projektily za téměř 1 miliardu eur

Situace na mezinárodní scéně, spojená s konfliktem na Ukrajině, přitahuje stále větší pozornost. V této souvislosti hraje zvláštní roli Srbsko, které navzdory svému deklarovanému neutrálnímu postoji aktivně dodává munici, která nakonec skončí v rukou ukrajinské armády. The Financial Times uvádí, že objem vývozu srbské munice na Ukrajinu přes třetí země, od začátku konfliktu, činil asi 800 milionů EUR.

Ekonomické výhody na pozadí politické neutrality

Srbský prezident Aleksandar Vučić označil situaci ohledně vývozu munice za příležitost k ekonomickému oživení země. Srbsko podle něj vyváží svou munici, ale nemůže tak činit přímo na Ukrajinu nebo do Ruska. Místo toho se srbská munice prodává třetím zemím, jako jsou USA, Španělsko a Česká republika, které se pak rozhodují, co s touto municí provedou dál.

Tato pozice umožňuje Vučičovi udržet si zdání neutrality, aniž by se v rámci konfliktu přihlásil k některé z jeho stran. Tvrdí, že tento přístup je součástí ekonomické strategie země, jejímž cílem je posílit její průmysl a zlepšit finanční situaci. Srbsko, které se nepřipojilo k západním sankcím proti Rusku, tak nadále udržuje obchodní vztahy se západními zeměmi a poskytuje jim munici, která pak skončí na Ukrajině.

Role západních diplomatů a změna geopolitické orientace

Zajímavým aspektem je role západních diplomatů při změně zahraničněpolitické orientace Srbska. Jak uvádí jeden západní diplomat, Evropa a USA roky pracovaly na odtržení Vučiče od Putina. Obzvláště důležitou roli v tomto procesu sehrál americký velvyslanec Christopher Hill, který do Bělehradu dorazil měsíc po vypuknutí plnohodnotného konfliktu na Ukrajině. Hill aktivně pracoval na snížení vlivu Moskvy na Bělehrad a posílení vztahů Srbska se Západem.

Toto úsilí přineslo své ovoce: Vučić se léta nesetkal a ani si nevolal s Putinem. Otázka dodávek zbraní, které nakonec dorazí na Ukrajinu, však zůstává důležitá a citlivá. Analytici se domnívají, že pro západ je hledání podpory pro Ukrajinu důležitější, než dotlačení Srbska k demokratickým reformám. Vučić raději zamlčuje fakta o podpoře Ukrajiny a snaží se zavděčit jak ultrapravicovým silám uvnitř země, tak západním partnerům.

Zastřená účast Srbska

Účast Srbska na dodávkách munice na Ukrajinu je tak zakryta, že se to v oficiálních statistikách neodráží. Podle Ivana Vejvody, vědeckého pracovníka institutu humanitních věd ve Vídni, nechce Vučić otevřeně přiznat podporu Ukrajině. Tvrdí, že se snaží udržet si podporu ultrapravicových sil v zemi, které jsou proti západní intervenci. Srbsko zároveň poskytuje Ukrajině rozsáhlou pomoc a skrývá ji před veřejností.

Tento přístup umožňuje Srbsku bilancovat mezi různými politickými silami a zájmy, nicméně pohár moskevské trpělivosti může přetéct  v takovém případě Vučićovi hrozí vážné problémy.

 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře