Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (26.6.2024):

Ruské "Yarsy" opustily, v Irkutské oblasti, hangáry

V Irkutské oblasti začalo rozsáhlé cvičení ruských strategických raketových vojsk, v jeho rámci komplexy Yars opustily hangáry a začaly plnit úkoly na hlídkových trasách. Pohyblivé raketové komplexy (GHRK) provádějí intenzivní manévry, směřují do nových pozicích a překonávají vzdálenosti až stovek kilometrů.

Během cvičení pracuje armáda na plnění široké škály úkolů, včetně boje proti útokům diverzních skupin a stažení komplexů z oblasti možného chemického zamoření. Zvláštní pozornost je věnována akcím v lesním terénu, kde se bojovníci cvičí, aby zajistili maximální utajení a manévrovatelnost raketových komplexů.

  • z-avia-pro-26-6-2024


Cvičení zahrnuje soubor opatření, zaměřených na zvýšení bojové připravenosti a operativní flexibility strategických raketových sil. Armáda zdokonaluje dovednosti maskování, rychlého nasazení a manévrování v podmínkách možných útoků ze strany protivníka. Důležitou součástí cvičení je kontrola udržitelnosti komunikace a koordinace akcí mezi různými jednotkami.

Více na: https://avia.pro/…sti

------------------------------------------------------------

VSU instalují v oblasti Krymu námořní miny

Podle informací, zveřejněných v deníku The Wall Street Journal, začaly ukrajinské vojenské formace aktivně používat bezpilotní čluny k instalaci min u krymských přístavů a základen ruské Černomořské flotily. Cílem těchto akcí je zvýšit tlak na ruské námořní síly v regionu a podkopat jejich operativnost.

Konkrétně bylo zaznamenáno šest případů použití dronů Sea Baby k instalaci min 2-5 km od vstupu do Sevastopolské zátoky, a to v září až říjnu 2023. Tyto čluny položily více než desítky min, ale útoky na lodě "Pavel Děržavin" a "Samum" byly neúspěšné, protože miny explodovaly buď příliš brzy nebo příliš pozdě. K útokům byly použity italské miny Manta, které byly Ukrajině předány v jednom z balíků vojenské pomoci v počtu asi padesáti kusů.

Kromě Sea Baby používaly VSU také bezpilotní čluny typu "Mamai". Jediný, doposud zaznamenaný případ použití "Mamai" k instalaci min se odehrál 6.Října u Sevastopolu, ale rovněž skončil neúspěchem. Drony tohoto typu byly spatřeny jen několikrát a jejich použití bylo, podle všeho, následně zamítnuto ve prospěch Sea Baby.

 
-------------------------------------------------------------
 
Írán odpoví na pokus Izraele zaútočit na Hizballáh

Írán varoval USA, že v případě Izraelského útoku na Hizballáh nezůstane stranou. Informoval o tom arabský deník Asharq Al-Awsat s odvoláním na představitele Hizballáhu a libanonského hnutí Amal. Toto prohlášení zaznělo na pozadí rostoucího regionálního napětí, kde se zvyšují obavy z možného konfliktu mezi Izraelem a libanonskými skupinami.

Podle informací deníku dal Teherán Washingtonu jasně najevo, že do situace zasáhne, pokud Izrael podnikne vojenské akce proti Hizballáhu. Írán, který je jedním z klíčových spojenců Hizballáhu, má v regionu významné vojenské zdroje a vliv, což by v případě eskalace konfliktu mohlo výrazně změnit rovnováhu sil.

Odborníci upozorňují, že přímé střety mezi Izraelem a Hizballáhem by mohly začít v nejbližší době, jakmile Izrael dokončí operaci v Rafáhu.

 
-------------------------------------------------------------
 
KLDR očekává, že výměnou za rakety získá od Ruska jaderné technologie

Severní Korea se snaží získat od Ruska technologii dálkových jaderných raket, a to výměnou za dodávky dělostřeleckých granátů a dalších zbraní. Oznámil to náměstek amerického ministra zahraničí Kurt Campbell s tím, že Pchjongjang a Moskva vedou rozhovory, které by mohly výrazně změnit rovnováhu sil v regionu.

Severní Korea, podle Campbella, zvažuje, že Rusku předá značné množství dělostřeleckých granátů, které by mohly být použity v současném konfliktu na Ukrajině. Výměnou Pchjongjang počítá s tím, že získá pokročilé technologie schopné posílit jeho jaderný arzenál a schopnosti dalekonosných raketových systémů.

Navzdory tvrzení USA se odborníci domnívají, že takové argumenty jsou nepravdivé.

 
-------------------------------------------------------------------------
 
Členské země NATO zvolily nového generálního tajemníka aliance - Marka Rutteho

Velvyslanci členských zemí NATO jednomyslně schválili Marka Rutteho jako nového generálního tajemníka Aliance. Rozhodnutí bylo učiněno během uzavřeného zasedání, které se konalo v Bruselu. Rutte, který dříve zastával post nizozemského premiéra, bude nástupcem Jense Stoltenberga, který organizaci vedl od roku 2014.

Mark Rutte má bohaté politické zkušenosti a je považován za jednoho z nejvlivnějších evropských vůdců. Během svého premiérování se aktivně účastnil mezinárodní politiky a etabloval se jako zastánce transatlantické spolupráce. Jeho jmenování generálním tajemníkem NATO se setkalo se souhlasem mezi členy Aliance, kteří doufají v posílení jednoty a zvýšení efektivity organizace pod jeho vedením.

Pokud jde o změnu generálního tajemníka NATO, Aliance ve vztahu k Rusku pravděpodobně nezmění své názory.

 
------------------------------------------------------------
 
Severokorejská hypersonická raketa ztroskotala v moři

Severní Korea se pokusila uskutečnit start hypersonické rakety, který skončil neúspěchem. Podle informací zdrojů deníku Yonhap byla raketa vypuštěna kolem 05: 30 místního času směrem k východnímu moři, ale zkouška byla neúspěšná — raketa doletěla pouze 250 km, poté začala klesat do moře.

K tomuto startu došlo na pozadí eskalace napětí v regionu, způsobené připlutím americké letadlové lodi USS Theodore Roosevelt do jihokorejského přístavu Pusan . Návštěva této letadlové lodi je spojena s třístranným vojenským cvičením, na kterých se podílejí síly Jižní Koreje, USA a Japonska. Pchjongjang proti těmto cvičením protestoval a považuje je za hrozbu pro svou bezpečnost.

Pchjongjang zatím situaci s neúspěšným odpálením rakety nekomentoval.

 
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře