Facebook Twitter RSS

O CFP!  | 

ads

Z AVIA.PRO (31.8.2024):

Ukrajinská obrana pod Pokrovskem byla definitivně prolomena

V obraně ukrajinských ozbrojených sil pod Pokrovskem došlo k vážnému průlomu, který provází zcela nedostačující odpor ze strany ukrajinských jednotek. Informovala o tom agentura TASS.

Mluvčí agentury poznamenal, že protivník prakticky neklade odpor a opouští své pozice s minimální snahou o jejich udržení. Na některých místech ukrajinská armáda ustupuje již při prvních útocích, aniž by se zapojila do vážnějších bojových střetů.

  • z-avia-pro-31-8-2024

Zvláštní pozornost byla věnována skutečnosti, že většina osad, nacházejících se na krasnoarmejském směru, vůbec nebyla připravena na vedení aktivní obrany. To svědčí o slabé přípravě a nedostatečné síle ukrajinských jednotek na tomto úseku fronty, což bylo jedním z důvodů rychlého prolomení obranné linie.

 
----------------------------------------------------
 
Ruské síly zničily vzácnou instalaci M270B1

Během speciální operace ruské jednotky úspěšně zasáhly jednu z nejvíce ceněných a vzácných ukrajinských bojových jednotek — pásový odpalovač M270B1 RSZO MLRS. Toto zařízení, vybavené dvěma šestirannými, dopravně-odpalovacími moduly, bylo objeveno na zamaskované pozici v lesním masivu. Zničeno bylo za pomoci operativně-taktické rakety 9m723-1 komplexu Iskander-M. Úder byl proveden pomocí bezkontaktního systému "ZONT", který zajistil vysokou přesnost a ničivou sílu úderu.

M270B1, na rozdíl od běžnějšího vysoce mobilního zařízení M142 HIMARS, je těžší a méně mobilní systém, ale disponuje mohutnou palebnou silou. V jeho nosné odpalovací rampě mohou být umístěny dva moduly, z nichž každý je schopen odpálit šest 227 mm raket. Tyto rakety mohou být různých typů, včetně řízených raket M30/31A1 GMLRS, dvoustupňových raket GLSDB a jednostupňových raket ER-GMLRS. Zařízení může být také vybaveno dvěma dopravně-odpalovacími moduly pro operativně-taktické balistické střely ATACMS.

Zničení tak vzácné a významné bojové jednotky je pro ruské jednotky významným úspěchem, neboť M270B1 hraje klíčovou roli při poskytování palebné podpory a při úderech na strategické cíle.

 
-------------------------------------------------------------
 
Ruská armáda osvobodila obec Kirovo v DLR

Ministerstvo obrany Ruské federace oficiálně oznámilo osvobození obce Kirovo (Pivničnoje) v Doněcké lidové republice (DLR). Tato zpráva potvrzuje úspěšný postup ruských sil v tomto směru a upevnění jejich pozic v této oblasti.

Podle ministerstva obrany byla operace osvobození Kirova pečlivě naplánována a provedena v podmínkách aktivního odporu ukrajinských sil. V důsledku řady bojových operací byla ruská armáda schopna vytlačit nepřítele a získat kontrolu nad tímto důležitým strategickým bodem.

 
--------------------------------------------------------------
 
Boje v Kursku přešly do poziční fáze

Situace v Kursku se dostala do fáze klasických pozičních bojů, informuje telegramový kanál "Vojenský informátor". Podle zdroje, aktivní boje ustoupily veklým bojům místního významu, a pokud v dohledné době nedojde k velkým změnám, může se kurské pohraničí stát jednou ze stabilních, ale méně aktivních zón konfliktu.

Tento přechod k pozičním bojům znamená, že se obě strany pravděpodobně zaměřily na posílení svých pozic a minimalizaci ztrát, což je typické pro situaci, kdy neexistují žádné významné strategické změny nebo příležitosti k průlomu. V důsledku toho frontová linie zůstává relativně nezměněna a boje jsou omezené.

 
-------------------------------------------------------
 
Švýcarské ministerstvo obrany doporučuje vzdát se vojenské neutrality

Švýcarské ministerstvo obrany doporučilo revidovat tradiční politiku neutrality, kterou si tato země zachovává od roku 1515. Takový závěr je obsažen ve zprávě expertní pracovní skupiny pro bezpečnost, na které se pracuje od července 2023, a to na objednávku ministerstva. Evropská média již tento dokument, na pozadí v něm obsažených návrhů, označila za "senzační" a "výbušný".

Experti, kteří se podíleli na přípravě této zprávy, poznamenali, že prudké zhoršení situace v Evropě vyžaduje revizi koncepce neutrality, která byla po staletí základem švýcarské zahraniční politiky. Vyzývají švýcarskou vládu, aby zvážila prohloubení vojenské spolupráce s NATO a Evropskou unií, což by znamenalo výrazný odklon od tradičního postoje této země.

Tato doporučení budou zohledněna při přípravě nové švýcarské bezpečnostní strategie, jejíž přijetí je plánováno na rok 2025. Dokument rovněž navrhuje zvýšit obranný rozpočet země na 1% HDP, a to do roku 2030, ten nyní představuje 0,76% HDP. Další klíčový návrh představuje umožnění reexportu zbraní do zemí, zapojených do ozbrojených konfliktů. To by rovněž znamenalo významnou změnu v dosavadní švýcarské politice.

 
--------------------------------------------------------
 
USA odmítly vyslat na Ukrajinu americké specialisty na servis F-16

Administrativa amerického prezidenta, Joea Bidena, se rozhodla odmítnout plán vyslat na Ukrajinu americký civilní personál, aby obsluhoval stíhačky F-16. Jak uvádí Wall Street Journal, s odvoláním na nejmenované zdroje z americké vlády, rozhodnutí bylo učiněno v souvislosti s obavami o bezpečnost amerických specialistů v podmínkách probíhajícího konfliktu.

Podle těchto zdrojů by místo amerického personálu, který se původně měl starat o zajištění stíhaček, mohl být tento úkol předán zemím Evropské unie. EU by měla převzít odpovědnost za údržbu a podporu F-16, což by umožnilo vyhnout se rizikům, spojeným s vysláním amerických specialistů do této bojové zóny.

 
-------------------------------------------------------------
 
Ve Venezuele došlo k rozsáhlému blackoutu

Venezuela v pátek čelila rozsáhlému výpadku elektřiny, který postihl významné části země, včetně hlavního města Caracasu. Blackout, který začal den předtím, ponechal miliony obyvatel bez světla. Ještě po uplynutí téměř 24 hodin nebyly v mnoha oblastech země stále ještě obnoveny dodávky elektřiny.

Venezuelská vláda uvedla, že příčinou mohla být sabotáž, namířená proti energetické síti země. Úřady zahájily vyšetřování s cílem zjistit přesné příčiny a viníky incidentu. Navzdory obtížím se úřady snaží uklidňovat obyvatelstvo a zdůrazňují, že byla přijata všechna opatření k co nejrychlejšímu obnovení normálního života.

Blackout měl vážný dopad na život země: Cestující hlásili zpoždění letů, včetně těch, směřujících do mezinárodních destinací, což vyvolalo vlnu nespokojenosti. Veřejná doprava funguje s výjimkou metra, které zcela zastavilo svůj provoz.

Navzdory vážným výpadkům infrastruktury zůstává celková situace v Caracasu klidná.

 
-----------------------------------------------------
 
"Medvědi" se stěhují z Afriky do kurské oblasti

Ruští vojenští specialisté, složeni ze soukromé vojenské společnosti (ČVK - Wágnerovci) "Medvědi", kteří se dříve nacházeli v africké zemi Burkina Faso, se připravují na přesun do kurské oblasti, aby se tam zapojili do obranných akcí proti ofenzivě ukrajinských ozbrojených sil. Informoval o tom francouzský list - Le Monde.

Podle informací deníku asi stovka bojovníků z této brigády, sídlící v Burkině Faso, plnila úkoly ochrany klíčových osob, včetně kapitána Ibrahima Traore. V podmínkách rostoucího napětí na rusko-ukrajinské hranici však bylo rozhodnuto o přesunu těchto jednotek na novou frontu.

Nyní si bojovníci "Medvědů" balí své věci a připravují se na vyslání do kurské oblasti, kde se budou podílet na odražení ukrajinské ofenzívy, která započala 6.srpna. Toto rozhodnutí odráží rostoucí potřebu posílení obrany na hranicích s Ukrajinou, zejména na pozadí pokračujících bojů a hrozby dalšího postupu ukrajinských sil.
 

PodporteCFP QR 22 KAFE KÁVAS

Komentáře

Komentáře  

#2 Zabulský 2024-09-01 21:52
Aby mu tam nebylo smutno třeba by přemluvil paní Černochovou, aby šla s ním a pomáhala mu. Ale s českým příjmením by se tam asi neprorazilo, možná by bylo dobré si ho změnit na Schwartz-ová. A ta by zase s sebou mohlo vzít svého bývalého 2 pana červíčka, u něj by se možná hodilo to předělat na Wurm, aby se dostavil úspěch.
Citovat
#1 Zabulský 2024-09-01 21:23
Možná by se pan Zelenský měl začít zamýšlet nad tím kam se postěhuje. Mohl by do USA, tam je silná židovská komunita už mladý Masaryk tam jako spořádaný syn svého otce získal mnoho kontaktů. Nebo by mohlo případnou v úvahu Polsko, tam prý byl před válkou každý třetí Polák vlastně žid. Ale je demokracie, musí se to nechat na jeho uvážení. Možná by si potom změnil jméno třeba na Grün a mohl bych zase začít bavit lidi.
Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód Obnovit

Facebook komentáře